Start u ožujku

Riječki Odjel za fiziku pokrenuo doktorski studij na engleskom

Ingrid Šestan Kučić

Na Odjelu za fiziku očekuju da će moderan doktorski studij na engleskom jeziku privući studente iz čitavog svijeta /  arhiva NL

Na Odjelu za fiziku očekuju da će moderan doktorski studij na engleskom jeziku privući studente iz čitavog svijeta / arhiva NL

Studij je osmišljen po ugledu na moderne europske doktorske studije, usmjerene na znanstvenoistraživački doprinos pristupnika, a orijentiran je na područja u kojima riječki Odjel ima razvijen i međunarodno priznat znanstvenoistraživački rad (fizika kondenzirane materije; elementarnih čestica te astrofizika)



Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci uspješno je završio akreditacijski postupak za doktorski studij Fizika koji je prema pojašnjenju koordinatora prijave doktorskog studija prof. dr. Zdravka Lenca te pročelnice Odjela prof. dr. Rajke Jurdana Šepić osmišljen po ugledu na moderne europske doktorske studije orijentirane prvenstveno na znanstveno-istraživački doprinos pristupnika. Predviđeno je da polaznik svoje nastavne obveze u pravilu izvršava u prvoj godini studija te nisu zadani obavezni kolegiji, već polaznik kolegije bira u skladu s istraživanjima koja namjerava provesti tijekom studija kako bi uspješno izradio i obranio doktorsku disertaciju.


Veća atraktivnost


Studij traje najmanje tri godine i može se upisati u punom ili u dijelu radnog vremena. Doktorski studij Fizika orijentiran je na područja fizike u kojima Odjel za fiziku ima razvijen i međunarodno priznat znanstvenoistraživački rad, te prvenstveno obuhvaća fiziku kondenzirane materije, astrofiziku i fiziku elementarnih čestica. U izvođenje studija aktivno je uključen Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci, s kojim Odjel dijeli kadrove i vrhunsku znanstvenoistraživačku opremu. Doktorski studij kvalitetno je proširio svoju istraživačku bazu kroz dvije suradne ustanove, Institut za fiziku u Zagrebu i Klinički bolnički centar Rijeka.


Riječ je o studiju koji će, kažu prof. dr. Lenac i pročelnica prof. dr. Jurdana Šepić, omogućiti veću atraktivnost preddiplomskog i posebno diplomskog studija fizike, jer će studentima ponuditi jasnu vertikalu u obrazovanju.


Razvoj STEM područja




Pokretanje doktorskog studija važno je i u kontekstu razvoja STEM područja i povećanja broja studenata u STEM području, što je jedan od dugoročnih strateških ciljeva Hrvatske i EU-a. Iz tog razloga riječ je o studiju koji će se u pravilu izvoditi na engleskom jeziku te se očekuje da će tako osmišljen doktorski studij iz fizike privući mnoge studente iz različitih zemalja svijeta, osiguravajući na taj način neposrednu komunikaciju između domaćih i stranih studenata i znanstvenika. Očekivani značajan sinergijski učinak će dovesti do još čvršćeg povezivanja Sveučilišta u Rijeci s najnovijim zbivanjima na svjetskoj znanstvenoj sceni i do lakšeg uključivanja znanstvenika Sveučilišta u zahtjevne međunarodne projekte. Natječaj za upis na doktorski studij je otvoren, a početak studija predviđa se u ožujku iduće godine.