Opet bez kandidata

Riječki HDZ ima ozbiljne kadrovske probleme: Zašto su na Jadranskom trgu ipak odustali od Carle Konte

Damir Cupać

Ni u HDZ-u više ne žele spekulirati tko bi mogao biti adut Jadranskoga trga 1 na lokalnim izborima / Foto Vedran KARUZA

Ni u HDZ-u više ne žele spekulirati tko bi mogao biti adut Jadranskoga trga 1 na lokalnim izborima / Foto Vedran KARUZA

Prema jednoj teoriji pobuna u temeljnim ograncima koji su podržavali predsjednika riječkog HDZ-a Lucijana Vukelića bila je prejaka jer članovi HDZ-a nisu željeli da im kandidatkinja bude osoba koja čak nije ni članica HDZ-a, a budući da je vezana uz Hrast, nije ni nestranačka osoba



RIJEKA – Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković došao je prije nekoliko dana u Rijeku ovjeriti kandidature za županicu Primorsko-goranske županije Majdi Burić i za gradonačelnicu Carli Konta. I dok je posao na županijskoj razini uspješno obavljen, Jandroković se vratio neobavljena posla kada je riječ o HDZ-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu. Iako je dio HDZ-ovaca tvrdio da je Kontina kandidatura gotova stvar i da se samo čeka odluka Gradskog odbora tijekom ovog tjedna, već za Jandrokovićeva posjeta bilo je jasno da od toga prijedloga nema ništa. I umjesto da riječki HDZ raspetlja Gordijev čvor, nakon Jandrokovićevog posjeta on se još više zapetljao.


Preradikalni diskurs


Dvije su teorije o tome što se dogodilo. Prema jednoj, Carla Konta shvatila je da je riječ o prevelikom izlaganju za nju pa je sama odustala, a prema drugoj, pobuna u temeljnim ograncima koji su podržavali predsjednika riječkog HDZ-a Lucijana Vukelića bila je prejaka jer članovi HDZ-a nisu željeli da im kandidatkinja bude osoba koja čak nije ni članica HDZ-a, a budući da je vezana uz Hrast s čije je liste i povučena na listu za parlamentarne izbore, nije ni nestranačka osoba. Na kraju balade, prema onoj Arsena Dedića »Djevojka za jedan dan«, i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je riječ o eksperimentu koji je osuđen na neuspjeh jer bi Kontina kandidatura demotivirala HDZ-ovo biračko tijelo, a teško da bi privukla bilo čije glasove izvan demokršćanskog kruga jer je riječ o osobi koja je svoju dosadašnju nejaku političku karijeru vezala uz Hrast Željke Markić.


Za riječke pojmove, ipak je riječ o preradikalnom političkom diskursu. Plenković je toga očito svjestan budući da duh Rijeke i te kako dobro pozna, a što je dokazao svojevremeno i na središnjem predizbornom skupu HDZ-a za parlamentarne izbore kada je s govornice slao poruke pomirenja i koristio je rječnik u potpunosti suprotan onome kada je HDZ vodio Tomislav Karamarko koji je s govornice dvorane »Dinko Lukarić« zapovjedno tražio micanje intendanta HNK Ivana pl. Zajca. Europsko odijelo Andreja Plenkovića još uvijek je glavni odjevni predmet hrvatskoga premijera i on ne želi da se uz HDZ, a naročito u Rijeci, veže bilo kakva radikalizacija koja bi sigurno bila osuđena na propast.




No, isto tako je činjenica da je Kontina kandidatura bila i te kako ozbiljna, mnogi su ocijenili da je to gotova stvar i sada nakon golemog truda, HDZ je odradio vikend, ne u leru, već u rikverc što je demotiviralo članstvo koje više ne zna što im je raditi. A veliki je i odgovoran zadatak pred Predsjedništvom i Gradskim odborom riječkog HDZ-a od kojih se očekuje da se što prije izađe s kandidatom za riječkoga gradonačelnika budući da vrijeme nepovratno curi. Ponovimo, spekuliralo se da će u utrku za riječkoga gradonačelnika vjerojatno Lucijan Vukelić, Ivan Kirin, dok su usput spominjani Bojan Hlača i Duško Grabovac, a moguće da bi se mogao pojaviti i nezavisni kandidat. Na kraju se »nezavisni« kandidat i pojavio, ali kako je ta zvijezda zasjala, još se brže ugasila. Ni u HDZ-u više ne žele spekulirati tko bi mogao biti adut Jadranskoga trga 1 na lokalnim izborima.


Nezadovoljstvo sve jače


Zaključak je da neisticanje kandidature stvara konfuziju i da priča o stabilnom HDZ-u ne drži vodu zbog toga što je nezadovoljstvo unutar stranke sve jače i jače. A sve te ljude treba motivirati i na kvalitetan način ih organizirati za kampanju koja je već počela. Barem kada je riječ o SDP-ovom kandidatu Vojku Obersnelu i bivšem HDZ-ovcu, a danas nezavisnom kandidatu Hrvoju Buriću bez kojega ne bi bilo ni privida da će se uskoro održati lokalni izbori.


Majda Burić kao kandidatkinja za županicu dobila je zeleno svjetlo i Županijskog odbora i središnjice HDZ-a, ona je političku karijeru krenula graditi u HDZ-u, prošla je niz političkih razina, a trenutačno je saborska zastupnica. Riječ je o izboru s kojim se malo kasnilo budući da je očekuje personalizirana kampanja, ali u svakom slučaju HDZ se nema razloga sramiti ove kandidature.


I dok u Zagrebu i na županijskoj razini mogu početi razmišljati o plakatima, sloganima, predizbornim istupima, pripremanju kandidatkinje za županicu za sučeljavanja, riječki HDZ opet očekuje mučno iščekivanje tko će obući HDZ-ov dres i suprotstaviti se Obersnelu i Buriću, za sada. Odluku će donijeti, to je sigurno, ali poruka koja se šalje nije nikako dobra. Naime, poruka koja se dade iščitati je da je riječki HDZ u kadrovskom deficitu kada ne može izabrati kandidata za gradonačelnika, a ako to ne može, kako će imati kadrovski potencijal za vođenje grada.