Zeleno srce

Riječka špina do kraja mjeseca u OŠ Podmurvice

Ljiljana Hlača

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



RIJEKA – Do kraja studenoga će OŠ Podmurvice, u okviru projekata Zeleno srce škole Podmurvice i Čitajmo zajedno ispod krošnje hrasta, dobiti riječku špinu, čijim se postavljanjem po gradu započelo još prije tri godine s ciljem promocije riječke vode i općenito važnosti njezine konzumacije.


Špina i radovi oko njezina postavljanja donacija su KD Vodovoda i kanalizacije u vrijednosti od 5.858 kuna.


Ovime će OŠ Podumrvice biti prva riječka škola koja dobiva jednu ovakvu opremu, s kojom se želi na simboličan način potaknuti učenike na usvajanje zdrave navike – upotreba vode iz slavine za vrijeme njihova boravka u školi, umjesto flaširane vode ili gaziranih zaslađenih sokova.




Voda regulira tjelesnu težinu, dovoljan unos tijekom nastave smanjuje osjećaj umora i povećava sposobnost koncentracije, a utječe i na smanjenje karijesa.


– U današnje vrijeme kada je konzumiranje vode iz javnih slavina u svijetu prije rijetkost nego li pravilo, riječke špine izravan su poziv građanima na sigurno i pouzdano korištenje visokokvalitetne vode, besplatno dostupne onima koji se njome požele poslužiti, naglasak je spomenutog komunalnog poduzeća koje podržava ovakve aktivnosti jer se takvim projektima razvija odnos prema prirodi, odnosno prema prirodnim resursima, smanjuje se otpad, prije svega plastika, a tu je i ušteda za domaćinstvo. Voda u boci je skuplja nego ona iz javnog vodovoda.


Riječki ViK u tom smjeru već dvije godine provodi projekt »Vodni agent Rijeka« kroz koji je prošlo 600 učenika, uzrasta od 7 do 14 godina, a cilj je educirati i informirati javnost o važnosti vode i potrebi za njezinom zaštitom na način da se ona održivo koristi.