Svećeničko ređenje

Riječka nadbiskupija ima dva nova svećenika – Marka Gregića i Ivana Markovića

Mirjana Grce

Ređenje Marka Gregića i Ivana Markovića u riječkoj katedrali / snimio I. TOMIĆ

Ređenje Marka Gregića i Ivana Markovića u riječkoj katedrali / snimio I. TOMIĆ

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić na svečanoj misi u katedrali sv. Vida zaredio je Marka Gregića iz župe Gorjani i Ivana Markovića iz župe Srdoči



Riječka nadbiskupija dobila je na blagdan sv. Ivana Krstitelja dvojicu novih svećenika – Marka Gregića iz župe Gorjani i Ivana Markovića iz župe Srdoči. Zaredio ih je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup na svečanoj misi koju je u katedrali sv. Vida predvodio s generalnim vikarom nadbiskupije mons. Emilom Svažićem i brojnim riječkim svećenicima. Prvostolnica je bila potpuno ispunjena vjernicima, među mnogima i obiteljima i prijateljima novih svećenika, a oni su za svoje svećeništvo odabrali isto geslo: »Tebe Boga hvalimo«.


U propovijedi posvećenoj i sv. Ivanu Krstitelju i novim svećenicima, nadbiskup Devčić je rekao da su uz pomoć mnogih korak po korak stigli do dana kada primaju svećeništvo u redu prezbiterata i na taj način postaju »suradnicima biskupskoga reda u obnašanju službe učitelja, svećenika i pastira«. Poručio im je da budu »ponizni suradnici Gospodnji«, uvijek svjesni da su samo milošću Božjom to što jesu.


Govoreći o Ivanu Krstitelju i o tome kako je dobio ime Ivan, jer je bio Božji dar svojim starim roditeljima, rekao je da Ivan na hebrejskom jeziku znači »Gospodin je milostiv« te da je Bog Ivanovim rođenjem, rođenjem Isusovog preteče, iskazao milost svemu narodu. Na tom tragu ređenicima je poručio da su i oni »izabrani i pozvani biti Isusovim pretečama i kao takvi pomagati ljudima da se susretnu s njime…«, da im u tome »Riječ Božja ne bude samo na usnama, nego i u srcu«. Rekavši da je Ivan bio ne samo »dijete milosti«, nego i njezin uporan i dosljedan navjestitelj svima, novim svećenicima, Ivanu i Marku, nadbiskup je poručio da uvijek ostanu djeca Božje milosti i neumorno svjedoče milost Božju prema svakom čovjeku. Pri tome je objasnio da je ime Marko bilo latinski nadimak imena Ivan.