Galerija Kortil

Riječka izložba za integraciju romske manjine: Nije lako biti Rom, no danas je ipak lakše

Danijela Bauk

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Izložba »Priče Roma« dio je šireg projekta - Muzeja osobne povijesti Roma, te Muzeja osobnih priča koje će zaživjeti kako na webu, tako i u fizičkom obliku u prostoru Društveno kulturnog centra Stara Pekara u Osijeku.



RIJEKA – Ja sam Jovica, imam 36 godina. Koreograf sam, plesač sam, sin sam, brat sam, za neke sam i mama, ali znali su me nazvati i pogrdnim riječima. Čim im okrenem leđa, psuju mi mater cigansku. Danas je puno lakše biti Rom, jer ne-Romi trebaju Rome. Biti Rom je jako teško i od samog rođenja te diskriminiraju. Dio je to priče Jovice Radosavljevića, jedna od 18 predstavljenih sinoć u Galeriji Kortil na izložbi »Priče Roma« koju su u zajednički realizirali zagrebačka udruga Fade in i Romski resursni centar iz Darde.


Izložba donosi kratke osobne priče Roma i Romkinja raznih generacija iz Slavonskog Broda i Darde, praćene foto-portretom, osobnim predmetom, a poneke i videozapisom.


– Kad smo prije 17 godina pokretali Romski resursni centar, nije bilo pisanih materijala. Danas se nadam da ipak nešto ostavljamo budućim naraštajima, kazao je na otvorenju izložbe Radosavljević.




Izložba »Priče Roma« dio je šireg projekta – Muzeja osobne povijesti Roma, te Muzeja osobnih priča koje će zaživjeti kako na webu, tako i u fizičkom obliku u prostoru Društveno kulturnog centra Stara Pekara u Osijeku.


– Zahvale idu svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, a to su Željka Kovačević, Martina Globočnik, Miroslav Sikavica, Dražen Žerjav, Jasenko Rasol, Goran Markovanović, Barbara Blasin, Kosjenka Klemar Laszlo, Srđan Sandić i Vanja Babić. Ova priča nije slučajna, Fade In se niz godina bavi romskom tematikom. Cilj izložbe je doprinos integraciji Roma u širu društvenu zajednicu, odgovor je na nepostojanje pisane povijesti hrvatskih Roma, a rezultat dugogodišnje suradnje i prijateljstva Željke Kovačević i Jovice Radosavljevića, kazala je pak u ime udruge Fade In Morana Komljenović.


O izložbi su govorile i kustosice Kosjenka Klemar Laszlo i Barbara Blasin složivši se da je ovo tek mali uvid u suvremeni život Roma. Na otvorenju je govorila i Jolanda Todorović u ime Galerije Kortil, dok je izložbu službeno otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel.


snimio Sergej Drechsler


snimio Sergej Drechsler