PRIČE S PLACE

Razgovarali smo sa ženom koja punih 40 godina prodaje svoje povrće na Brajdi

Slavica Kleva

Nada Bijelić

Nada Bijelić

Na prste ruku mogu se pobrojiti dani kada je nije bilo na tržnici, a stalne mušterije odavno znaju da će kod nje kupiti svježe, njezino uzgojeno povrće



Četrdeset godina prodavačica Nada Bijelić jutrom dolazi punih kašeta svježeg povrća na tržnicu Brajda. Na prste ruku mogu se izbrojati dani kada nje nije bilo na tržnici… Nema kupca koji je ne pozdravi, nema njezina poznanika koji neće zastati i upitati je za zdravlje, a stalne mušterije odavno znaju da će kod nje kupiti svježe povrće koje je sama uzgojila.


S veseljem je pristala proćakulati u pauzi između dva kupca i reći nam »k’o iz topa« kako današnja tržnica Brajda nije ni sjena nekadašnjoj. Bez gužve, vreve, galame, kaže, nekad se nije mogao ni zamisliti gradski tržnički prostor u zapadnom dijelu Rijeke.


– Jaka tržnica je bila, nema što, vjerujete li vi meni da smo se suprug i ja dizali svako jutro u tri sata kako bi se izborili za rezervaciju mjesta, govori nam naša sugovornica.


Mladih nema




Godinama je to trajalo. Radilo se svakodnevno do šest navečer. Jedna cijena najma drvenog stola bila je za ujutro, a druga, dodatna, plaćala se za poslijepodne. Nisi mogao raditi cijeli dan, a da ne platiš i za poslijepodnevnu smjenu. No, unazad deset godina to je rapidno palo. Ne samo ponuda, nego i kupovna moć naših ljudi.


Mladih nema, a i oni koji prođu imaju neke druge navike, kupuju po trgovačkim centrima polugotove proizvode, možda nemaju vremena doći na tržnicu i kupiti svježe povrće. Nisam ni sama pametna, ali to su činjenice, kazuje nam u jednom dahu naša sugovornica.



– Suprug Milan je od velike pomoći, živimo u Mihačevoj Dragi i potpuno smo posvećeni poljoprivredi. Uzgajamo sezonsko povrće, tako da kroz cijelu godinu ima posla.


Domaće povrće


Zato smo u međuvremenu otvorili OPG jer je svo povrće naše. Pomaže nam i kći koja je ostala bez posla. U slobodno vrijeme uživam s unucima, a imam i dva praunuka, tako da nedjeljom ne radim, raznježila se naša sugovornica.


– Više od trideset godina imam svoje stalne mušterije, dolaze mi i njihova djeca. A i nisam »gulibaša«, smije se i objašnjava da nije skupa i da ne »dere« mušterije jer zna kako je danas svima teško. Neki dan mi dođe jedna mlađa gospođa i kaže mi: »Teta Nado, kad sam ja bila mala moja mama je kupovala kod vas mrkvicu za mene, a evo sad i ja za svoje dijete na istom mjestu kupujem mrkvicu.« E, to su lijepe stvari koje uljepšaju dan na tržnici, veli nam sugovornica.


Pitamo gospođu Nadu što će od povrća biti uskoro novo, a ona odgovara da je posijala matovilac, radić i rigu, mladi luk i češnjak, kaže, taman do nove godine. Uz već svježu obranu raštiku i broskvu po 16 kuna, zabilježili smo domaće tikvice po 14 kuna, mrkva je po 12 kuna, svježa blitva po 16 kuna, kao i zelena salata. Crveni radić je 14 kuna, dok za kilogram celera u korijenu treba izdvojiti 20 kuna.