Vodič

RIJEKA JE DANAS CENTAR EUROPE Izdvojili smo pet programa koje nikako ne smijete propustiti

Danijela Bauk

U prvom danu velike godine kulture u Rijeci u ponudi su događanja za sve uzraste, ukuse i želje, a u organizaciju programa uključen je nevjerojatno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija



Jedan dan, više od 30 lokacija, više od 70 događanja i oko tisuću sudionika. Sve to bogat je i raznovrsan program otvorenja Rijeke – Europske prijestolnice kulture.


U prvom danu velike godine kulture u Rijeci u ponudi su događanja za sve uzraste, ukuse i želje, a u organizaciju programa uključen je nevjerojatno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.


No što izabrati u moru događanja što će Rijeku u subotu, 1. veljače učiniti najzanimljiviji grad Europe.




Ovo je naš izbor.


1. Opera industrale, riječka luka, 19 sati


Središnji program otvorenja, događa se u riječkoj luci, prostoru koji, omeđen gatovima i Molo longom, predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke.


Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu u Riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključena i publika. Opera industriale nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved – u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića. Uživo i uz pomoć matrica izvodi ju mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša (HR) u izvedbi riječke Opere industriale nastupa s Rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima – šahtofonima te s muzičarima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu. U izvedbi također sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat (FI). Na velikoj pozornici nastupa i mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića (HR) te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset i pet riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Publika smještena na Molo longu ima mogućnost zvoniti, navijati, stvarati buku i svjetlo, te tako sudjelovati u izvedbi kao živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija postavlja se na nekoliko lokacija u luci, a u programu sudjeluju i osvijetljene manje brodice i barke unutar akvatorija. Na ekranima razmještenima na području luke prikazuje se video koji kombinira izvedbu s velike pozornice, sliku publike s Molo longa te druge vizualne elemente. Na Pixel Wallu, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala na Molo longu, ispisuju se tekstualne poruke različitog sadržaja i iscrtavaju zadani piktogrami, jednako kao i na svjetlosnoj instalaciji Migrant Waves koja se postavlja u nastavku lukobrana.


Svjetlosne instalacije postavljaju se i iza pozornice na De Francheskijevom gatu. Na tri različite lokacije koje vode prema luci postavljaju se prostorne instalacije – Kaleidoskopi, sastavljene od modularne skele i rasvjete koja osvjetljava unutarnji prostor. Završetak svečanosti vizualno će obilježiti vatromet i posebna svjetleća umjetnička instalacija suvremene umjetničke skupine iz Meksika – Ale de la Puente.



Uz cijeli akvatorij luke, na svim gatovima, proteže se prostor namijenjen publici. Zona gledališta na Molo longu ujedno je i zona dijela publike koja sudjeluje u programu. Imajući u vidu da se dio programa odvija centralno, na velikoj pozornici De Francheskijevog gata, a dio programa razmješten je po akvatoriju, gledatelji i sudionici program mogu pratiti uživo na video ekranima u području luke.



2. Druženje u Cafe baru Skradin i anti-turistička ruta riječkim turističkim autobusom, 7.00 sati Vodovodna 29


U Cafe baru Skradin tijekom dana se održava prigodni program za goste anti-turističke rute riječkim turističkim autobusom u koju publiku vode Tanja Smoje i Jelena Lopatić u tri navrata tijekom dana, s polaskom prve ture u 10 sati. 


Prostor Plus na tragu predstave Dobrodošli u Rijeku iz 2007. godine, publiku vodi na anti-turističku rutu riječkim turističkim autobusom. U urnebesno smiješnom projektu Žaka Valente, Tanja Smoje (Karolina) i Jelena Lopatić (Ida) otvaraju aktualne lokalne i globalne teme, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentara. Antituristički tour kreće kod bara Skradin u Vodovodnoj ulici, a iskrcaj putnika je na istom mjestu uz piće dobrodošlice i fritule.



3. Riječki šator/FKK šator Titov trg / Cont 12 – 19 sati


Tvrtka Novi turizam donosi cjelodnevno druženje uz kulturno – umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću, humanitarnog karaktera. Voditeljica FKK šatora je Denis Kirinčić. U sklopu tog programa bit će održano i Nulto susjedstvo: humanitarni zajednički objed građana svih socijalnih statusa i gostiju uz glazbenu podlogu DJ-a Figlia.


Na istom mjestu bit će u 17 sati održan i koncert jazz i improvizirane glazbe u izvedbi Zorana Majstorovića & Štikla Jazz Sessiona.


4. Rokerska riječka kulturna alternativa, River Pub, 21 sat


RRiKA iliti Rokerska riječka kulturna alternativa je cjelovečernji program u organizaciji tvrtke Targa u kojem nastupaju književnici i glazbenici. Sve kreće s pisanom riječi, čitanjem autorskih radova renomiranih riječkih autorica i autora – Eliša Papića, Envera Krivca, Dunje Matić Benčić i Davora Mandića. Sviraju Elisha, Barbara Munjas, alt-rock sastav Sillycons te specijalni gosti iz Bjelovara Them Moose Rush. U pauzama te do ranih jutarnjih sati glazbu bira DJ Dog.



5. Tulumi za sve generacije diljem grada, 21 sat


Old Stars Rock Festival u organizaciji udruge LP Rock u prostor kultne Opere u Teatru Fenice donosi izbor najbolje rock glazbe u izvedbi bendova koji su ‘60-ih,’70-ih i ‘80-ih godina prošlog stoljeća bili aktivni na širem riječkom području. Program počinje u 21 sat i traje sve do tri sata ujutro, a nastupit će 90-ak glazbenika okupljenih u 20-ak bendova. Rijeku i Primorsko-goransku županiju predstavljat će bendovi Arcamivida, Lady Be Good, Grupa Pan, Whiteheads, ‘60 River Band, Midnight Band, VIS Šta da, Norne & Spartaco, Kristali, Grejs 1, Delta Snake & Lizards, Bad Vlad Bend, Bajok i prijatelji, te krčki Exodus. Njima će se pridružiti i gosti iz cijele Hrvatske – pulski Arsenal, osječki Lavine, zagrebački Superstary & Stern, te Grupa MI iz Šibenika, dok iz susjedne Slovenije, točnije iz Kopra, dolazi bend Karamela.



U neposrednoj blizini Opere, u kultnom riječkom klubu Palach koncertni program potpisuje udruga Ri Rock. S početkom u 20 sati i besplatan ulaz posjetitelje će zabavljati čak pet izvođača sa svih strana Balkana i okolice, a sve pod nazivom »R twenty twenty«! Program traje sve do ranih jutarnjih sati, a nudi miks glazbenih žanrova i izričaja uz nastupe eklektičnog dvojca Stereo Banana iz Niša, pulsko-riječke petorke Techno Vikings koju čine četiri saksofona i bubanj, ljubljansko-zagrebačkog romskog duba Kali Fat Dub, ljubljanskog reggae DJ-a Harisa Piltona, benda Knutov Kofer iz Züricha čiji je peti album napisan na hrvatskom jeziku, te Buce i Kalašnjikova, grupe iz Krka.


Rock tulum najavljen je i u klubu Pogon kulture u sušačkom neboderu. EPK Ri Rock after party u organizaciji RIKUP-a počinje u 22.30 i traje sve do 4 ujutro. Nastupit će nekoliko vrsnih riječkih bendova. U 22.30 najavljena je svirka grupe poznate grupe Fit, u 23.30 ponovono okupljeni Paraf, 30 minuta iza ponoći na rasporedu je Denis & Denis, dok će tulum s početkom u 1.30 sati zaključiti svirka grupe Jonathan. Za zagrijavanje i »hlađenje« zadužen će biti DJ.


Rock tulum najavljen je na i u FKK šatoru na Titovom trgu. Na koncertu nazvanom Ostajem u Rijeci nastupaju Žulj, Speedclaw, Krematorium, Divlji detektivi, Iz@ Medošević – poezija i rock i Marinada.



U Rijeku na otvaranje stiže i pionir glazbene scene New Yorka ’70ih i jedno od najbitnijih imena u povijesti disko glazbe – DJ Nicky Siana. Nicky je vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, The Gallery i prvi resident kluba Studio 54. Direktno je zaslužan za karijere disko zvijezda poput Grace Jones, Loleatta Holloway, D.C. LaRue. Bio je učitelj Larry Levanu i Frankie Knucklesu koji je kasnije u Chicagu pokrenuo pokret svima nama poznat kao House glazba. Domaćin je DJ Mile Hund.


Uglavnom, u koji god riječki klub kročili zasigurno nećete pogriješiti.



Bonus 


Glazbeni nastupi u tunelima ispod grada i u pothodniku Circcolo – Tržnica, 23 sata


Bez prenesenog značenja, Pothodnik je underground party u režiji dva istaknuta riječka kolektiva Tipsy i Innerspace. Specifični lokalitet, afirmirani DJ-i/ce i izoštrena glazbena selekcija čine ovaj party jedinstvenim klupskim događajem u Rijeci. Nastupaju Carnero, di.merkl, Ivna Ji i Samo Tako.


Društvo za urbanu kulturu i Kultura d.o.o. u sklopu programa Distrikt: Tuneli donose glazbene nastupe u tunelima ispod grada.


DISTRIKT STAGE: Marina Karamarko, Ana Antonova, Kasja, Zilla, Boo Dale;


DRAMA STAGE: Filip Motovunski, Mecena, Sven Nalis, Antwone, Raul B; TUNEL STAGE: Virgin Helena, Amor, Roland, Brx