EU projekt

Putevima Frankopana: Bakarskom kaštelu nova međukatna konstrukcija

Sanja Gašpert

Ukupan iznos te investicije je 779.074,75 kuna. U kaštelu Bakar još predstoji uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što će biti izdvojeno 600 tisuća kuna



Gradska straža Bakar, družina u kostimima iz doba Frankopana te budući pomorci, učenici Pomorske škole Bakar, oživjeli su jučer dvorane i hodnike Frankopanskog kaštela Bakar, koji Primorsko-goranska županija obnavlja u sklopu EU projekta Putovima Frankopana. Na bakarskom kaštelu provedena je rekonstrukcija međukatnih konstrukcija, radovi su počeli u srpnju 2017. te su dovršeni u prosincu iste godine, a ukupan iznos te investicije je 779.074,75 kuna. U kaštelu Bakar još predstoji uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što će biti izdvojeno 600 tisuća kuna, pa je tako ukupno iz EU projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana za radove u bakarskom kaštelu izdvojeno 1,4 milijun kuna. Obilasku bakarskog kaštela nazočili su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov te direktori turističkih zajednica s područja PGŽ-a.


Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a i inicijator i voditelj projekta Putovima Frankopana Valerij Jurešić podsjetio je kako je Primorsko-goranskoj županiji za projekt Putovima Frankopana odobreno financiranje iz strukturnih fondova Europske unije, pa će tako ukupno u obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, biti uložen 61 milijun kuna, od čega bespovratna sredstava EU-a iznose 47,3 milijuna kuna.


Kulturno-turistička ruta


– Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana čini sedamnaest kaštela i utvrđenih starih gradova te tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Glavni cilj projekta je zaštititi kulturno nasljeđe obitelji Frankopan i Zrinski te razviti kulturno-turistički proizvod čiji će sadržaji privući veći broj posjetitelja na lokacije na kojima su smješteni frankopanski kašteli. Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodolska Općina, TZ Kvarnera, TZ grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka, kazao je Jurešić, dodajući kako je prva faza projekta uključivala aktivnosti koje će zaustaviti propadanje spomenutih objekata, a sada im se dodatnim ulaganjima »vraća život«.




Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo je kako Bakar ima bogatu povijest koju javnost može vidjeti, između ostalih, kroz Pomorsku bitku, Gradsku stražu Bakar, Frankopanski kaštel s katakombama, dvanaest crkvi, Tursku i Rimsku kuću.



U 25. godini Primorsko-goranske županije bit će obilježena i 900. godišnjicu Frankopana, pod nazivom »Frankopani 900«, kroz mnoštvo kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja na raznim lokacijama diljem županije. Program »Frankopani 900«, najavljen jučer u bakarskom kaštelu, počinje sredinom travnja s dvije etape međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, a krajem travnja na Trsatskoj gradini najavljen je povijesni spektakl »Povratak Frankopana«. Početkom svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka najavljena je izložba »Povijest Frankopana«, a 12. svibnja u Omišlju manifestacija »Povijesni povratak Frankopana u Kaštel Omišalj«. Slijedi, 26. svibnja biciklijada Bakar Bike – ruta Frankopana, a 30. svibnja u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju izložba »Laval Nugent ratnik i kolekcionar«. Početkom lipnja na Trsatskoj gradini održava se Festival mitova i legendi Istre i Kvarnera Malik Fest, 23. lipnja u Franopanskom kaštelu u Bakru Šetnja kroz povijest Frankopana, dok će se od 28. lipnja do 23. kolovoza, u sklopu 62. Ljetnih priredbi Krk, održati koncertni program »Glazbena priča Frankopana, knezova Krčkih«. Sredinom srpnja u Domu kulture Mrkopalj najavljen je koncert »Glazbeni doživljaj iz doba Frankopana«, 21. srpnja u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi scensko uprizorenje »Brod, korakom kroz stoljeća«, a 27. srpnja u Gradecu na Krku manifestacija »Gradec na misečini«. Početkom kolovoza Krk Premium Camping Resort ugostit će srednjovjekovni festival, Krk će biti domaćin tradicionalne Lovrečeve, a Vrbnik Vrbenskih užanci. Od 14. do 16. rujna u Dvorcu Nova Kraljevica najavljen je Frankopanski vikend, a 17. listopada u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci premijerno će biti izvedena Zajčeva opera »Nikola Šubić Zrinjski«. U listopadu je najavljena i promocija zbornika radovima »Putovima Frankopana«, čiji je izdavač PGŽ.



Inspiracija ostavštinom


– Na frankopanskoj gradini na Hreljinu obnovili smo crkvu Majke Božje Snježne, a pri kraju je realizacija projekta Poučne staze u Ponikvama. Uskoro kreće uređenje šetnice na moru, s obje strane u dužini od po 150 metara, istražujemo podmorski tunel da vidimo koliko je siguran, pa ako je, stavit ćemo ga u funkciju, a sve radimo s ciljem da ovom našem gradu, biseru Hrvatskog primorja vratimo dušu, nakon što je godinama bio zamagljen dimom koksare i čađom luke, kazao je Klarić.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podsjetio je kako je projekt Putovima Frankopana zamišljen još prije petnaestak godina, a proteklih su godina tako uređeni zamak u Driveniku, kule u Bribiru i Novom Vinodolskom, zamak Zrinskih u Brodu na Kupi.


– Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan, koja je od početka 12. stoljeća do druge polovine 17. stoljeća na području naše županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Županija je pokrenula ovaj projekt s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt smo kandidrali za sredstva EU-a i vrlo smo zadovoljni što smo spomenute objekte zaustavili od propadanja i ponovno ih stavili u funkciju, kazao je župan Komadina.