Zaklada Sveučilišta

Prof. dr. Vladimiru Takšiću nagrada za životno djelo

Ingrid Šestan Kučić

Prof. dr. Takšić je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru, a međunarodnu je prepoznatljivost stekao testovima i upitnicima emocionalne inteligencije te kompetentnosti koji su prevedeni na tridesetak jezika uz široku razinu primjene



RIJEKA – Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci donio je odluku o dodjeli nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci za prošlu godinu, a riječ je o nagradama koje se dodjeljuju najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te akademskoj i široj zajednici.


Za kalendarsku godinu 2018. ukupno je dodijeljeno pet nagrada, jedna u kategoriji mladi znanstvenik, tri u kategoriji znanstvenik te nagrada za životno djelo koja je pripala prof. dr. Vladimiru Takšiću s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta. Surađujući s vrhunskim psiholozima diljem svijeta prof. dr. Takšić je ostvario zapaženu međunarodnu karijeru, a međunarodnu je prepoznatljivost stekao testovima i upitnicima emocionalne inteligencije te kompetentnosti koji su prevedeni na tridesetak jezika uz široku razinu primjene.


Kao prepoznatljiv stručnjak u području emocionalne inteligencije bio je izabran u međunarodni tim za procjenu valjanosti zadataka nove verzije svjetskog testa MSCEIT. Zapažen doprinos matičnoj instituciji ostvario je kroz četiri mandata funkcije prodekana za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima je i Državna nagrada za znanost za popularizaciju znanosti koju je dobio zajedno s kolegama s odsjeka. Prošle je godine izabran i za člana Ekspertne radne skupine Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu kurikularne reforme. Prof. dr. Takšić se prepoznaje kao zapaženi znanstvenik i vrsni nastavnik te nezamjenjiv popularizator riječke škole psihologije.




Uz nagradu za životno djelo Zaklada sveučilišta će 12. prosinca dodijeliti i nagradu u kategoriji mladi znanstvenik koja je za područje biomedicine i prirodnih znanosti pripala dr. sc. Marku Šestanu s Medicinskog fakulteta, dok su u kategoriji znanstvenici nagrađeni za društvene i humanističke znanosti doc. dr. Vilko Petrić s Učiteljskog fakulteta, za biomedicinske i prirodne znanosti doc. dr. Davor Dragičević s Odjela za matematiku te za tehničke i prirodne znanosti doc. dr. Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta.