Kandidatkinja za rektoricu

Prof. dr. Nevenka Ožanić: ‘Sve o čemu brinem vraća mi se stostruko’

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Uvijek postoji pet posto izvrsnih koji će postizati izvrsne rezultate i u nemogućim uvjetima, isto tako oko pet posto je onih koje je teško ili se uopće ne može motivirati. Ja želim aktivirati onih 90 posto koji će dati dobre, a neki i izvrsne rezultate ako ih se motivira, kaže prof. dr. Nevenka Ožanić



RIJEKA Prorektorica za investicije Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Nevenka Ožanić jedna je od kandidatkinja za rektora, a želja joj je, kaže, da u trenutku kada je Sveučilište, velikim dijelom zahvaljujući aktualnom rektoru, u pogledu strategija i vizija otišlo daleko ispred sadašnjeg vremena, da i realizacija ciljeva dostigne isto. Nakon doktorata iz tehničkih znanosti i iskustva stečenog u Hrvatskim vodama, prof. dr. Ožanić karijeru je nastavila na Građevinskom fakultetu gdje radi i danas kao redoviti profesor u trajnom zvanju.


Bila je prorektor za znanost i razvoj, a sada je prorektor za investicije te je nositelj desetak kolegija na svim razinama visokoškolskog obrazovanja, koje je kao dekan Građevinskog fakulteta u dva mandata osmislila. Objavila je niz znanstvenih monografija, poglavlja u knjizi, znanstvenih članaka, radova u međunarodnom i domaćem zborniku, a bila je i urednik knjiga, znanstvenih zbornika te član uredničkog odbora dva domaća i dva strana znanstvena časopisa.


Bila je voditelj 16 znanstvenih i tri infrastrukturna EU projekta u vrijednosti od oko 380 milijuna kuna, kao i voditelj međunarodnog hrvatsko-japanskog projekta financiranog od strane japanske vlade te je bila recenzent 19 međunarodnih znanstvenih projekata. Odlukom Ministarstva za europske integracije član je Radne skupine za pregovore s Europskom unijom, a prošle je godine unaprijeđena u člana Hrvatske akademije tehničkih znanosti.




Član je projekta – Vizija za Hrvatsku 2030., kao i Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskog sabora od 2012. – 2015. Bila je i predsjednica Hrvatskog hidrološkog društva u dva mandata te je dobitnica brojnih nagrada od državne do lokalne razine, a svoje slobodno vrijeme, kaže, najčešće provodi s obitelji.


Radna energija i moralni integritet


– Suprug i ja imamo tri sina, dva odrasla i jednog srednjoškolca te psa bigla pa aktivnosti nikad ne nedostaje. Imam izuzetno spretne ruke i sve poslove, od šivanja, pletenja, preuređenja namještaja i izrade detalja izvodim brzo i s lakoćom. Ipak, najbolje se opuštam uređujući okućnicu, vrt i cvijeće u kući na koje sam neizmjerno ponosna. Rođena sam u travnju i sve što posadim i o čemu brinem vraća mi se stostruko, pa je uz obitelj to moj najveći užitak – priča prof. dr. Ožanić.


Dodajući kako je velikim angažmanom i timskim radom uspjela, dolaskom za dekana Građevinskog fakulteta, osigurati opstanak fakulteta i izgraditi ga u važnog čimbenika na Sveučilištu, odnosno od objekta stvoriti respektabilni subjekt na visokoškolskoj sceni.


– Jednakom radnom energijom i moralnim integritetom krenula sam s prorektorskim radom vezanim uz samoevaluaciju doktorskih studija na Sveučilištu, dobivanjem sredstava za višegodišnje financiranje znanosti, preuzimanjem zgrada na Kampusu u doba najveće krize u građevinskom sektoru i poznatim problemima s izvođačima radova, vođenjem i realizacijom velikih infrastrukturnih europskih projekata te vođenjem znanstvenih kolokvija u šest sezona. Sve projekte koje sam započela, završila sam zajedno s velikim timom vrijednih ljudi.


Ono što nedostaje je usklađenje svih pravnih akata na Sveučilištu i na sastavnicama, uključivanje svih dionika kroz razna tijela s preciznim definiranjem zadataka i ciljeva, motiviranje i animiranje svih djelatnika na Sveučilištu s ciljem realizacije zacrtanog programa rada. Uvijek postoji pet posto izvrsnih ljudi koji će postizati izvrsne rezultate i u nemogućim uvjetima, isto tako oko pet posto je onih koje je teško ili nikako motivirati. Ja želim aktivirati onih 90 posto koji će dati dobre, a neki i izvrsne rezultate ako ih se motivira i postavi pred njih jasne zadatke i poznate rubne uvjete da nepotrebno ne troše svoju energiju.


Izreka kaže: ako stalno radiš jedno te isto, ne možeš očekivati drugačiji rezultat, a sada nam je neophodan drugačiji rezultat na Sveučilištu u Rijeci – poručuje prorektorica.U svom je programu za idući rektorski mandat dala sažet opis postojećih rezultata i stanja uz isticanje najvažnijih strateških prioriteta i smjernica za buduću sveučilišnu politiku temeljenu na uvažavanju različitosti svake sastavnice Sveučilišta, uz konstruktivan dijalog i opredjeljenje prema zajedničkim ciljevima.

Tako u poglavlju vezanom uz studije, studente i osiguranje kvalitete planira podići stopu završavanja studija uz brigu o kvaliteti postizanja jasno definiranih ishoda učenja, dok u suradnji sa Studentskim zborom namjerava osigurati pravovremeno rješavanje studentskih pitanja uz unapređenje studentskog standarda, kao i usustaviti različite vidove podrške za uspješnije studiranje, a u skladu s mogućnostima nastaviti s potporama i stipendijama studentima uz jasno definirane kriterije.


Osigurati ostanak mladih


– Namjera mi je u suradnji s resornim ministarstvom, gospodarstvom, te kroz druga rješenja kao što su vlastiti resursi i prijave na fondove EU-a, osigurati ostanak mladih, kvalitetnih nastavnika i istraživača, povećati broj studijskih programa na engleskom jeziku, osigurati nastavnom osoblju edukaciju i mogućnosti za unapređenje nastavničkih kompetencija uz e-obrazovanje, a u suradnji s lokalnom zajednicom dodatno istaknuti važnost cjeloživotnoga obrazovanja i poticati njegov daljnji razvoj. Želim poticati osiguravanje kvalitete bez dodatne birokratizacije, kao i poticati uspostavu združenih studijskih i »Double Degree« programa s inozemnim sveučilištima te osigurati studentima bavljenje društvenim i kulturnim sadržajima i aktivnostima, kao i bavljenje sportom – ističe prof. dr. Ožanić.



Nastavak izgradnje i opremanja Sveučilišnog kampusa uz maksimalno korištenje sredstava iz EU fondova također su u fokusu prof.dr. Ožanić, kao i investicijsko održavanje objekata svih sastavnica na Sveučilištu te izrada kataloga znanstvene i druge opreme na Sveučilištu. Najavljuje i inzistiranje na kvalitetnoj pripremi i svrsishodnim sjednicama Senata, koordinacijama s dekanima po područjima djelovanja, koordinacijama institucija na Kampusu, prodekana i drugih sveučilišnih tijela uz prohodnost informacija. Bude li izabrana za rektoricu, poticat će sustavno traženje financiranja iz drugih izvora, ali će i uravnoteženo upravljati Sveučilištem koristeći sinergiju, strateško planiranje i razvoj uz dogovorna rješenja uvažavajući autonomiju sastavnica kao preduvjeta učinkovitom poslovanju.


– Poticat ću i dogovorno proširenje funkcionalne integracije uređivanjem funkcionalnih cjelina i službi jer smatram da je previše improvizacija i da ukidanje pravne osobnosti sastavnica nije nužan preduvjet razvojnih procesa na Sveučilištu. Poticat ću i partnerski odnos s državom i lokalnom upravom uz zaštitu svoje autonomije, integriteta i javnog dobra – poručuje prof. dr. Ožanić.



Što se znanosti, istraživanja, umjetnosti i razvoja tiče, planira sustavno, na svim sastavnicama, poticati korištenje postojeće znanstvene infrastrukture u cilju postizanja znanstvene i umjetničke izvrsnosti, kreativnosti i inovativnosti, osnažiti kapacitete i umrežiti administrativnu podršku za povlačenje sredstava za znanost, inovacije i umjetnost iz europskih i nacionalnih izvora uz poticanje prijavljivanja projekata i povezivanje istraživačkih programa na svim razinama. Cilj joj je i osigurati izbalansirano financiranje istraživačke i umjetničke izvrsnosti uz uspostavu inovativnih platformi na spoju umjetnosti i znanosti, te produktivnu suradnju s gospodarstvom.


– Želja mi je poticati stvaranje uvjeta za učinkovitiji rad i znanstvena usavršavanja mladih znanstvenika, razvoj akademskog poduzetništva na etičkim temeljima te osnivanje spin-off tvrtki. Promovirati Sveučilište u Rijeci kroz uspjehe i nagrade sveučilišnih znanstvenika, umjetnika, inovatora, društvenih aktivista i sportaša te poticati sudjelovanje Sveučilišta kao partnera i suosnivača u osmišljavanju, ustrojavanju i funkcioniranju Znanstveno-tehnologijskog parka II, Sveučilišne bolnice i centara izvrsnosti.


Dodajući kako kroz aktivnu suradnju s gospodarstvom i partnerstvima za razvoj zajednice Sveučilište mora pridonijeti stvaranju jakog regionalnog centra znanja i širiti svoj utjecaj i u nacionalnom i međunarodnom akademskom prostoru, prof. dr. Ožanić zaključuje da je program koji nudi odraz sadašnjeg stanja na Sveučilištu, započetih projekata, društvenog i gospodarskog stanja u državi s predviđanjem da svi dionici Sveučilišta imaju snage i potencijala razviti i održati Sveučilište kao atraktivnu istraživačku visokoobrazovnu ustanovu i središnje mjesto znanstvenoga, obrazovnoga, umjetničkoga i kulturnoga stvaralaštva.