Županijska skupština

Primorsko-goranska županija pokreće spor protiv države zbog plutajućeg LNG terminala. Moguć i referendum

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina / Foto: Roni Brmalj

Zlatko Komadina / Foto: Roni Brmalj

 Nemam političkih razloga za ovaj stav, ne radi se o tome da govorim protiv Vlade jer nisam te opcije, mi samo govorimo o argumentima i struci, tu sam da zastupam građane, izjavio je župan Zlatko Komadina



RIJEKA Nakon što je od strane države odobrena nova studija utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal, a čemu se Primorsko-goranska županija protivi jer smatra da bi kopneni terminal bio bolje rješenje, Skupština je ponovno raspravljala o toj temi i donijela zaključak da Županija pokrene upravni spor protiv donesene SUO.


Također, među zaključcima Skupštine nalazi se i Mostov prijedlog da se savjetodavni referendum o tome održi “ako bude potrebe”.


– Nemam političkih razloga za ovaj stav, ne radi se o tome da govorim protiv Vlade jer nisam te opcije, mi samo govorimo o argumentima i struci, tu sam da zastupam građane, izjavio je župan Zlatko Komadina.




Najkonkretnija je, kao i obično, bila načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović:


– Dvije stvari su ključne: plutajući terminal nije u prostornom planu, a građani su ionako protiv, te SUO nije trebala biti ni pokrenuta, a sad vidimo da nije ni cjelovita ni stručno utemeljena, kazala je, ponavljajući stav Općine Omišalj protiv tog projekta.


Uz to, povjerenstvo za SUO je sastavljeno tako da je u njemu država ima većinu, i jasno je da se ništa od primjedbi nije prihvatilo, upozorila je.


Također, javnosti je bio onemogućen i pristup sjednici, a ni dokumenti na temelju kojega je SUO donesena nisu javnosti dostupni, kazala je, te dodala da SUO čak nije ni u skladu s nekim vladinim aktima, odnosno nije ponuđena alternativa plutajućem LNG-ju.


– Čak i ako ostanemo sami u ovoj borbi, nećemo odustati, jer je cijeli Omišalj protiv plutajućeg LNG-ja, a i 20.000 građana koji su potpisali peticiju, kazala je Ahmetović.


Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić ogorčen je, pak, što ni pozvana Martina Dalić ni ostali pozvani iz Vlade, kao ni direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić, nisu došli na sjednicu: to najbolje govori koliko im je stalo, rekao je.


Hrvoje Burić (Bura) upozorava da je direktor LNG Hrvatska Mladen Antunović prešao u Gasfin: »To je nedopustivi sukob interesa, da bi potom novi direktor odmah podnio ostavku, pa je imenovana nova osoba, sve u par mjeseci. Nedopustivi šlamperaj i nekontrola države nad projektom«, rekao je Burić, koji je podsjetio da je bio pokretač izglasavanja Deklaracije protiv tzv. lex LNG-ja te da i dalje podržava sve što čini Općina Omišalj.


Čak i HDZ je dao podršku Omišljanima, ali je ipak branio i Vladu:


– Podržavam sve što čini načelnica Ahmetović, vjerojatno bih i ja tako radio. Ali ja se pitam čime smo motivirani da ne podržimo stavove države? Zašto ne bismo našli zajednički jezik i prevladali prijepore, to mi nije jasno, rekao je Dinko Beaković.


Kritizirao je Komadininu »naknadnu pamet« zbog činjenice da je Županija najprije bila za plutajući, a sada je za kopneni terminal – čitao je županove izjave iz 2008. godine koje su suprotne od današnjih.


– Isti župan koji ima na raspolaganju stručne službe i sve informacije, danas govori različito. Ako je projekt monstruozan, zašto je tako govorio? Osim toga, tko je toliki monstrum u ovoj državi da svjesno uništi Kvarner? Budimo realni, i nađimo se na pola puta. Općina Omišalj treba imati benefite, treba zaposliti svoje ljude, treba imati ekološku zaštitu, ali to ne znači da projekt treba propasti, rekao je Beaković na kraju.


Po njemu, Skupština o ovome nije trebala ni glasati, jer župan po funkciji može pokrenuti upravni spor.


Nakon toga, HDZ je glasao suzdržano, iako su u studenome bili za odluku da se izglasa protivljenje plutajućem LNG-u.


No, nakon što je Županija krenula u izravni sukob s državom oko SUO i pokretanje upravnog spora, HDZ ipak nije mogao glasati protiv Vlade i plutajućeg LNG-ja kao strateškog projekta.


Za pokretanje upravnog spora na kraju je bila SDP-ova koalicija, plus Hrvoje Burić, Akcija mladih i Živi zid, te Most, sa ukupno glasova 29 glasova, šest članova kluba HDZ-a bilo je suzdrzano, a nitko protiv.