Press kolegij

Primorsko-goranska županija “dijeli šolde”: Gradi se treća trajektna rampa na Rabu

Tihana Tomičić

Foto: Primorsko-goranska županija

Foto: Primorsko-goranska županija

Prema najavama podžupanice Medarić, najviše sredstava od 3,3 milijuna kuna koliko Županija ulaže u pomorsko dobro, bit će utrošeno na Rabu



RIJEKA – Zamjenica župana Marina Medarić, te pročelnici Melita Raukar i Goran Petrc na redovitom su press kolegiju »dijelili šolde«, kako su rekli: za radove u lukama osigurano je 3,3 milijuna kuna, za programe škola oko 570.000 kuna, za programe turističkih zajednica 350.000 kuna, a za programe preko 90 udruga čak milijun kuna u ovoj godini.


Prema najavama podžupanice Medarić, najviše sredstava od 3,3 milijuna kuna koliko Županija ulaže u pomorsko dobro, bit će utrošeno na Rabu – milijun i pol – za gradnju treće rampe na trajektnom pristaništvu Mišnjak koja se gradi za potrebe novog trajekta Rapske plovidbe »Četiri zvonika«. Novi brod s povećanim prometom traži i novu rampu, stoga Županija odgovara na te potrebe.


Za lučicu Carovo pod ŽLU Bakar osigurano je 560.000 kuna, i ondje će se graditi novih 200 vezova, a za luku Valun na Cresu gdje će se dograditi lukobran osigurano je 320.000 kuna. Također, 300.000 kuna ide na Krk u tri lučice: za pristanište pod hotelom Marina, popravak glavnog lukobrana u Baški koji je oštećen u nevremenu, te za lukobran u Klimnu.




U Novom Vinodolskom nastavlja se čišćenje Suhe Ričine, a preko pola milijuna kuna ide i za dvije luke kojima upravlja ŽLU Opatija: sa 120.000 kuna bit će izrađen glavni projekt za prvu fazu nove luke Ika, a ostalih skoro 450.000 kuna za izradu projekta za novu luku u Medveji, najavila je Medarić.


Kad je o novcima za programe osnovnih i srednjih škola riječ, od oko 570.000 kuna čak 150.000 ide za potrebe uvođenja građanskog odgoja, kazala je podžupanica.


Pročelnica za turizam Melita Raukar objasnila je da će od 350.000 kuna za programe turističkih zajednica najviše sredstava ići onima koji su u tom smislu najnerazvijeniji i tek počinju jačati svoje programe: stoga 9 potpora ide Gorskom kotaru, šest priobalju i zaleđu, a samo dva otocima i jedan Rijeci, kazala je.