Planovi

Pred bolnicom je godina velikih ulaganja: Počinje uređenje glavne zgrade riječkog KBC-a

Barbara Čalušić

Stara zgrada uskoro dobiva novo ruho / Snimio Sergej DRECHSLER

Stara zgrada uskoro dobiva novo ruho / Snimio Sergej DRECHSLER

Radovi na nekadašnjoj pomorskoj akademiji bi trebali početi krajem veljače, a nakon uređenje stubišta, hodnika i ulaznog hola te jedinica intenzivnog liječenja, zgrada bi trebala dobiti izgled primjeren središnjoj bolnici u regiji



RIJEKA – Povodom Dana bolesnika jučer je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka održan tradicionalni godišnji susret predstavnika udruga koje djeluju na području Primorsko-goranske županije i uprave riječke bolnice.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac predstavnike udruga upoznao je s ulaganjima u opremu i bolničku infrastrukturu u prošloj godini te najavio investicije u ovoj godini, nazvavši 2020. godinom velikih ulaganja.


Davor Štimac / Foto Sergej DRECHSLER


Davor Štimac / Foto Sergej DRECHSLER



Liste čekanja




Osim početka izgradnje nove bolnice za žene i djecu na Sušaku, Štimac je podsjetio na dovršetak projekta dnevnih bolnica čija je ukupna vrijednost iznosila pedeset milijuna kuna. Od nove opreme za bolnicu posebno je istaknuo nabavku novog uređaja za magnetsku rezonanciju koji bi osjetno trebao skratiti liste čekanja na ovu pretragu.


– Liste čekanja koje su bile preko dvije godine sada smo sveli na sto dana i očekujemo da će se liste još skraćivati sve dok čekanje na pretragu ne bude iznosilo 60 dana. Prošle godine stigla je i nova angiosala, a već ovaj tjedan idemo u Ministarstvo zdravstva razgovarati i o četvrtoj angiosali jer su potrebe na tom području uistinu velike. Značajna investicija je i obnova našeg vodovodnog sustava koji je donio velike uštede jer su sa starim sustavom doslovce curili milijuni. S novim sustavom, samo na riječkom lokalitetu uštedjeli smo pet milijuna kuna koje ćemo vratiti vama, obećao je Štimac.


Tradicionalni godišnji susret županijskih udruga i Uprave KBC-a  / Foto M. GRACIN


Tradicionalni godišnji susret županijskih udruga i Uprave KBC-a / Foto M. GRACIN



Kao primjer uspješne dvosmjerne komunikacije s pacijentima naveo je postavljanje motorizirane rampe na Sušaku koja je namijenjena osobama s invaliditetom. Naime, tijekom prošlogodišnjeg susreta s udrugama uprava riječke bolnice upozorena je na slabu prilagođenost sušačke bolnice za osobe s invaliditetom. Ugodnijem boravku pacijenata namijenjeno je i uređenje parkova ispred Klinike za psihijatriju te uz parkiralište Podpinjol koji bi trebali biti gotovi do ljeta.


Štimac je najavio i kako zadnji tjedan u veljači kreću radovi na uređenju glavne zgrade na riječkom lokalitetu, nekadašnje pomorske akademije, koja bi uređenjem stubišta, hodnika i ulaznog hola te jedinica intenzivnog liječenja trebala dobiti izgled primjeren središnjoj bolnici u regiji.



Okupljeni predstavnici udruga izrazili su zadovoljstvo pomacima koji se odvijaju u riječkoj bolnici, a među njima i Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije koja je posebno apostrofirala pomake u radu Klinike za neurologiju.– Jako smo zadovoljni radom i trudom liječnika na Klinici za neurologiju, posebice dr. Vladimirom Vuletić i dr. Davidom Bonifačićem. Primjećujemo da se brojni pacijenti oboljeli od multiple skleroze s ovog područja koji su se dosad liječili u Zagrebu, vraćaju u riječku bolnicu, istaknula je Ivanišević.


Zahvala volonterima


– Nova bolnica na Sušaku se gradi te se trenutačno, samo pet mjeseci nakon početka radova, na jednom dijelu gradilišta diže drugi kat, a na drugom četvrti kat buduće zgrade čija će konstrukcija u cijelosti biti dovršena do kraja godine.


– Svaki se mjesec na ovom gradilištu izvrši između 15 i 20 milijuna kuna radova, a ovu bismo godinu mogli nazvati godinom velikih ulaganja jer će uz brojna druga ulaganja, u projekt nove bolnice biti uloženo 200 milijuna kuna, istaknuo je Štimac.


Posebnu pohvalu dobili su volonteri riječke bolnice koji od kolovoza prošle godine pomažu pacijentima u boljem snalaženju u bolnici, kao i radnici hortikulture koji ulažu velik trud u održavanje bolničkih zelenih površina.