Prihvaćen Švorinićev amandman

Povećava se gradska subvencija za boravak djece u riječkim privatnim vrtićima

Damir Cupać

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Švorinićev amandman prihvaćen jednoglasno nakon što ga je prihvatio Obersnel što je u svakom slučaju iskorak. Riječko Gradsko vijeće odobrilo je povećanje mjesečne subvencije Grada za boravak djece u vrtićima drugih osnivača na 710 kuna za poludnevni te 1015 kuna za cjelodnevni program, kako bi se donekle smanjila razlika u cijeni koju plaćaju roditelji te djece i one koja su smještena u dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad



RIJEKA Riječki gradski parlament odlučio je povećati gradsku subvenciju za boravak djece u privatnim vrtićima.


Predsjednik Gradskoga vijeća Tihomir Čordašev (Akcija mladih) izmijenio je redoslijed točaka i uvrstio točku s programima javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju čiji je sastavni dio bio amandman Danka Švorinića (Lista za Rijeku) kojim se traži subvencija od 200 kuna po djetetu za privatne vrtiće u Rijeci.


Švorinićev amandman prihvaćen jednoglasno nakon što ga je prihvatio Obersnel što je u svakom slučaju iskorak. Prihvaćen je i zaključak da Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji sa stručnim radnim tijelom gradskoga parlamenta iz tog područja izradi cjelovit prijedlog za sljedeću pedagošku godinu kojim bi se prava riječke djece, odnosno njihovih roditelja, izjednačila bez obzira tko je osnivač vrtića.




Riječko Gradsko vijeće odobrilo je povećanje mjesečne subvencije Grada za boravak djece u vrtićima drugih osnivača na 710 kuna za poludnevni te 1015 kuna za cjelodnevni program, kako bi se donekle smanjila razlika u cijeni koju plaćaju roditelji te djece i one koja su smještena u dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad.


Za tu namjenu je u gradskom proračunu predviđeno je 4,7 milijuna kuna, a za prvu polovicu godine, rekao je Švorinić, utrošeno je manje od pola te je ostalo 2,7 milijuna kuna zato što je bilo upisano manje djece od maksimalnog kapaciteta na kojem se temeljila projekcija. Pa se, kazao je, može povećati subvencije, bez dodatnih troškova.


Roditelji moraju upisivati djecu u privatne vrtiće jer nema mjesta za njih u gradskim, da se njihovi troškovi bitno razlikuju iako plaćaju isti porez, istaknuo je Švorinić.


Gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da gradska uprava sufinancira djelovanje tih vrtića iako je na to ne obavezuje zakon. Kazao je da je prije šest godina ostalo neupisano u gradske vrtiće oko 500 djece, da su od tad izgrađeni novi dječji vrtići s oko 600 mjesta, a neupisane djece je ponovno oko 500. Razlog pritiska na upise u gradske vrtiće je njihova povoljnija cijena, kvalitetniji program ali i sve manje mogućnosti korištenja »baka servisa« za čuvanje djece, ocijenio je gradonačelnik.


No, gradska uprava će, kazao je, utvrditi uvjete koje će morati ispunjavati oni koji će tražiti subvenciju. Izrazio je spremnost na razgovor mjerodavnih u gradskoj upravi s onima koji imaju prijedloge kako naći rješenja za približavanje ili izjednačenje cijena za roditelje u dvjema grupacijama vrtića, u sadašnjim okvirima proračuna.


Gradsko vijeće je donijelo odluku da se u suradnji gradskog Odjela za odgoj i školstvo i nadležnog odbora Gradskog vijeća pronađe rješenje za izjedančenje cijena roditeljima za pedagošku godinu 2018/2019.


U raspravi o toj točki je Josip Ostrogović (HDZ) ustvrdio da Rijeka nije jednaka za sve jer su velike razlike u troškovima ovisno idu li njihova djeca u gradske ili vrtiće drugih osnivača. Smatra da Rijeka još nema dovoljno vrtića i da previše djece ostaje neupisano.


Na aktualnom satu je gradonačelnik Vojko Obersnel na pitanje Vojka Brauta (SDP) o daljim potezima gradske uprave vezanim uz neizvjesne pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, kazao da je Grad tiskao i podijelio obrasce gospodarskim subjektima u Rijeci a da je od rujna namjeravao već pripremljene obrasce podijeliti domaćinstvima. No, naveo je, zbog odgađanja ili prolongiranja uvođenja gradska uprava prestaje sa svim aktivnostima na tom polju te će vjerojatno tražiti naknadu troškova od Vlade za do sad poduzeto.