Novi detalji

Potporu tvrtki za pisanje akademskih radova dala Općina Kostrena, osnivač – nećak bivše načelnice

Ingrid Šestan Kučić

Bivša načelnica nije sudjelovala u dodjeli potpore za novoosnovanu tvrtku svoga nećaka, što je potvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a aktualni načelnik Dražen Vranić ističe kako je tvrtki dodijeljena potpora sukladno valjanoj šifri glavne djelatnosti



Apsurdnoj priči o legalnoj tvrtki s nelegalnom djelatnošću pisanja akademskih radova, koju smo objavili jutros, pečat daje i sama Općina Kostrena, jer trgovačko društvo Qwerty d.o.o. korisnik je općinskog Programa poticanja poduzetništva.


Naime, tvrtka je od Općine primila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 6.869 kuna na ime potpore novoosnovanim tvrtkama putem mjere 1. Programa poticanja poduzetništva Općine Kostrena za 2017. godinu.


No, ni tu nije kraj priče o jedinstvenoj hrvatskoj tvrtki, jer njen osnivač nećak je bivše načelnice Općine Kostrena Mirele Marunić.




Istina, bivša načelnica nije sudjelovala u dodjeli potpore za novoosnovanu tvrtku svoga nećaka, što je potvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a aktualni načelnik Dražen Vranić ističe kako je tvrtki dodijeljena potpora sukladno valjanoj šifri glavne djelatnosti i zakonskoj proceduri, ne imajući uvid u djelatnost pisanja i prodaje akademskih radova.


– Zahtjevi za potpore dostavljaju se na posebnom obrascu uz pripadajuću dokumentaciju. Bespovratne novčane potpore dodjeljuju se na temelju provedenog postupka i kriterija propisanih Programom poticanja poduzetništva. O zahtjevu za potporu, odlučuje povjerenstvo. I u konkretnom slučaju o zahtjevu je odlučivalo Povjerenstvo Općine Kostrena za dodjelu potpora, koje je utvrdilo valjanost predane dokumentacije temeljem čega je ovom trgovačkom društvu isplaćena potpora.


Razvidno Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta izdanog od strane Državnog zavoda za statistiku glavna djelatnost društva klasificirana je šifrom 8559 Ostalo obrazovanje i poučavanje. Potpora trgovačkom društvu Qwerty d.o.o. dodijeljena je sukladno valjanoj šifri glavne djelatnosti i zakonskoj proceduri, ne imajući uvid u djelatnost pisanja i prodaje akademskih radova. Shodno predanoj dokumentaciji bespovratna sredstva iskorištena su za ishođenje dokumentacije potrebne za početak rada društva, nabavke opreme i materijala za osnovnu djelatnost, a jedinica lokalne samouprave ne preuzima odgovornost u svezi djelatnosti društva koja nije klasificirana šifrom Nacionalne klasifikacije djelatnosti. Članovi društva, odnosno osobe ovlaštene za zastupanje društva, odgovorne su za zakonitost poslovanja i sva postupanja protivna zakonu, ukoliko institucije u čijoj je nadležnosti provjera zakonitosti poslovanja trgovačkih društava utvrde nepravilnosti u poslovanju, ističe Vranić.


Dodajući kako Općina nema nadležnosti kontrolirati ničije poslovanje Vranić kaže da u činjenici da se radi o nećaku bivše načelnice ne vidi problem, jer svatko tko ispunjava propisane uvjete može koristiti općinsku potporu, a k tome potpora je dodijeljena za vrijeme njegovog mandata.