Jelenje

Potpisan ugovor: Reciklažno dvorište u Podhumu gradi ‘Goran’

Sanja Gašpert

Robert Marčelja i Ivana Mihelčić

Robert Marčelja i Ivana Mihelčić



JELENJE – Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja potpisao je ugovor s izvođačem radova o izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta u Podhumu, Goran graditeljstvom iz Delnica, točnije direktoricom tvrtke Ivanom Mihelčić.


Ukupna vrijednost radova iznosi više od 3,3 milijuna kuna. Kako je tom prigodom istaknuto, Goran graditeljstvu ovo će biti ukupno peto reciklažno dvorište, ujedno i najveće. Prostirat će se na gotovo dvije tisuće kvadrata, a bit će smješteno u Podhumu.


– Ovim projektom ustrojit ćemo sustav održivog razvoja gospodarenja otpadom, a ono što je najvažnije za naše sumještane je činjenica da će se u reciklažno dvorište moći odlagati dobar dio kućnih stvari koje inače stoje odbačene po garažama i podrumima, a kasnije nerijetko završe na ilegalnim deponijima, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako su i za ovaj projekt dobivena značajna EU sredstva pa je, istaknuo je, nakon obnovljene zdravstvene stanice ovo još jedan kapitalni projekt koji je krenuo u izgradnju.




Naime, Općina Jelenje uspješno je ugovorila dodjelu bespovratnih sredstava od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Podhum, edukacijske aktivnosti te promociju.


Projekt je potpisivanjem ugovora o izgradnji započeo, a kroz petnaestak dana izvođač će na terenu započeti izgradnju, sukladno propisanoj proceduri, koja će trajati 180 dana, odnosno šest mjeseci.


Podsjetimo, ukupan iznos projekta iznosi 4.486.011,05 kuna, od čega je prihvatljivih troškova projekta 4.279.151,05 kuna, od kojih će dio biti namaknut iz vlastitih sredstava, a iznos od 3.637.278,39 kuna ili 85 posto će biti sufinanciran iz poziva Građenje reciklažnih dvorišta KK.06.3.1.03, od strane Europske unije.


Kako ističu u Općini Jelenje, izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta ustrojit će sustav održivog gospodarenja otpadom na jelenjskom području, čime će se omogućiti prikladno zbrinjavanje odvojeno prikupljenog otpada i zapošljavanje određenog broja osoba.


Po završetku projekta, odnosno tijekom sredine sljedeće godine, provodit će se aktivnosti informiranja i edukacije stanovništva o projektu. Informiranjem će se obuhvatiti šira javnost, svi stanovnici Općine Jelenje. Edukativnim aktivnostima posebna će pažnja biti usmjerena na školski uzrast te zasebno na ostalo građanstvo