Treći rođendan ATRAC-a

Posluju odlično, ali trebaju novije moderne ekobrodove

Marinko Glavan

S  Dana otvorenih vrata ATRAC-a / Snimio Vedran KARUZA

S Dana otvorenih vrata ATRAC-a / Snimio Vedran KARUZA



RIJEKA  Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) organizirao je Dane otvorenih vrata kako bi široj javnosti predstavio svoje aktivnosti, čime je ujedno obilježena i treća godina djelovanja Centra.


U prve tri godine, prema riječima Nade Milošević, pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo Primorsko-goranske županije, Centar je intenzivno radio na brojnim aktivnostima, postajući važan čimbenik u zaštiti mora od onečišćenja.


– Vidim dobru budućnost u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, s kojim Centar već surađuje na određenim planskim dokumentima – rekla je Milošević, naglašavajući i suradnju sa stranim partnerima.




– Očekujem da podignemo razinu zaštite i kroz suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša. Imamo sustav zaštite mora kroz ekobrodove. U našem akvatoriju trenutno postoje tri takva broda, međutim, oni već su već dijelom tehnološki dosegnuli određenu starost. Potrebno je krenuti u nabavku novih, koji će odgovarati zahtjevima današnjeg vremena – rekla je Milošević.


Ravnatelj Centra Vedran Martinić istaknuo je dobro poslovanje na tržištu.


– Mi smo ustanova koja jest i koja mora biti na tržištu, i zasad tržišno poslujemo odlično. Imamo dovoljno posla, a radimo i s drugim županijama. Naš je osnivač Primorsko-goranska županija, ali Centar mora osigurati vlastite prihode da bi funkcionirao, što nam uspijeva u suradnju s ostalim obalnim županijama, sa susjednom Crnom Gorom i Slovenijom – rekao je Martinić.


Prošle godine ATRAC je održao nekoliko tečajeva i radionica namijenjenih specijaliziranim tvrtkama, Lučkim upravama, ali i predstavnicima nacionalnog i županijskih sustava reagiranja, članovima Županijskih operativnih centara te predstavnicima nadležnih županijskih tijela Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.


Pored toga, Centar je održao niz prigodnih edukativnih prezentacija, organizaciju nacionalnih pokaznih vježbi, te za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ATRAC je izradio dokument nazvan »Procjena rizika od iznenadnih onečišćenja mora s pomorskih objekata i odobalnih postrojenja«, koji predstavlja podlogu za izradu novog nacionalnog Plana intervencija.