Kreativni startup

Posebno priznanje u Bruxellessu: Riječki dron za suzbijanje komaraca – heroj Europe

Slavica Bakić

Jelena Petković nakon uspješno odrađene prezentacije u Bruxellesu / arhiva NL

Jelena Petković nakon uspješno odrađene prezentacije u Bruxellesu / arhiva NL

Tvrtka Vectrino je u Bruxellesu dobila posebno priznanje, nagradu Drone Hero Europe, za najbolji start-up projekt. Riječ je o autorskom projektu razvijenom u suradnji s tvrtkom Dezinsekcija



Najnovija tehnologija uz kreativnu primjenu može dati odgovor na brojna pitanja o sasvim praktičnim problemima u različitim područjima života i značajno pridonijeti racionalizaciji, unapređenju i većoj produktivnosti – osnovna je ideja od koje polaze u riječkoj tvrtki Vectrino, koja koristi bespilotne letjelice, 3D oblikovanje i 3D print te dosege u području virtualne stvarnosti kao osnovne alate u izgradnji projekata što ih pokreću samostalno i na incijativu klijenata iz građevinskog, IT, komunalnog, turističkog, ali i drugih sektora.


U ovoj tvrtki koju su prije četiri godine osnovali Josip Rukavina i Jelena Petković, stalno su zaposlena svega tri djelatnika, a za razvoj pojedinih projekata koriste usluge vanjskih suradnika, ovisno o području za koje se oni razvijaju. Uz to, kako kažu, »koriste i prave komunikacijske strategije kako bi njihove klijente i projekte prepoznala ciljana, stručna, ali i šira javnost«.



Jedan od uspješnih projekata tvrtke Vectrino bila je i potraga za novim izvorima pitke vode na Opatijskoj rivijeri, u koji su ušli u suradnji s Liburnijskim vodama. Korištenjem najnovije tehnologije stabiliziranih termovizijskih kamera otkrivena su čak trideset i četiri potencijalna izvorišta pitke vode na dvadesetak kilometara dugoj morskoj dionici između Preluka i Mošćeničke Drage, u koridoru širine sto metara od obale. Za pregled površine mora i tehničko snimanje, korištene su bespilotne letjelice, tzv. dronovi, opremljeni termovizijskim kamerama. Precizno su mapirane sve lokacije izvora te je zabilježen njihov volumen i izdašnost. Ovaj pionirski poduhvat izazvao je veliku pažnju stručne i znanstvene javnosti, a za konzultacije o ovom projektu tvrtka Vectrino dobila je upit čak i iz Cape Towna.





Uspješan »recept«


Da je riječ o vrlo uspješnom »receptu« pokazuje i činjenica da su ovih dana u Bruxellesu, u sklopu najveće europske poslovno-tehnološke konferencije o primjeni bespilotnih letjelica UAV Expo Europe, dobili posebno priznanje, nagradu »Drone Hero Europe« za najbolji start-up projekt koji koristi ovu tehnologiju.


Riječki projekt predstavlja inovativnu metodu suzbijanja i kontrole komaraca dronovima, koju je tvrtka Vectrino razvila u suradnji s riječkom tvrtkom Dezinsekcija. Jedinstven je u svijetu, pa nije niti čudo da se našao među deset finalista međunarodnog natječaja što je omogućilo predstavnicima Vectrina da u sedam minuta izlaganja uvjere ocjenjivački sud u vrijednost projekta. Ocjenjivala se široka društvena korist i utjecaj na okruženje, kvaliteta izvedbe, ali i sama prezentaciju projekta.


Koristeći svoje gotovo desetogodišnje iskustvo rada u marketingu, oblikovanju komunikacija za brandove, događanja, inicijative, akcije i projekte, uspješno je to odradila Jelena Petković, koja u Vectrinu klijentima pomaže u procesu javne i medijske prepoznatljivosti te prenosi znanja iz područja javnog nastupa. Nakon njezine prezentacije, žiri u kojemu su bili stručnjaci iz europske industrije bespilotnih letjelica, izdvojio je riječku tvrtku »kao nositelja promjena na globalnoj razini zahvaljujući konceptu koji udovoljava stvarnim potrebama društva te može značajno pridonijeti sprečavanju smrtnosnih bolesti čiji su prijenosnici komarci«.


– Vrlo smo zadovoljni odjekom našeg predstavljanja u Bruxellesu, budući da smo mi mala tvrtka, a na konferenciji se predstavljalo puno velikih korporacija koje imaju značajno više novca i za razvoj projekata i za njihovu prezentaciju. No, izazvali smo puno interesa, što možemo zahvaliti i našem pristupu da stvaramo koncepte koji su vrlo primjenjivi, a ne samo da dobro »zvuče« – pojašnjava Jelena Petković.


Riječ je o autorskom projektu na kojemu je godinu dana radio tim u kojemu su bili direktor tvrtke Vectrino Josip Rukavina, direktor Dezinsekcije Toni Dujmović, stručnjak za 3D print Duje Kalajžić te Jelena Petković, koja je bila zadužena za promociju.


Spontana ideja


– Ideja je nastala spontano. Naime, poslovni prostor u kojemu djelujemo dijelimo s tvrtkom Dezinsekcija pa smo, razgovarajući o problemu suzbijanja komaraca koji postaju javnozdravstveni problem broj 1 u svijetu, polako razvijali rješenje koje se potpuno razlikuje od postojećih metoda raspršivanja ili izbacivanja larvicida iz helikoptera, koje nisu u potpunosti ekološki prihvatljive budući da se neselektivno »ubija« i drugi živi svijet – pojašnjava Jelena Petković.


Osim što je ekološki prihvatljivo, ovakvo suzbijanje komaraca je i jeftinije te praktičnije u izvedbi, u što su se članovi tima koji su razvijali projekt uvjerili testirajući dron na Drenovi, u šumovitom predjelu prema Velom vrhu.


Zahvaljujući visokosofisticiranoj tehnologiji, koja prepoznaje specifične boje, lako su locirane vodene površine u šumi koje je trebalo tretirati sredstvom za subijanje komaraca. Dronovi, naime, omogućuju brzo i temeljito pregledavanje različita područja, a zahvaljujući njihovoj opremljenosti NIR kamerama infracrvene svjetlosti, softver na licu mjesta detektira sve vodene površine te automatski navodi letjelice da izbacuju točno određenu količinu larvicida prema izračunatom volumenu vode.


– Kompletan proces može biti u potpunosti automatiziran te se tijekom izvedbe na terenu koriste pametni telefoni ili tableti, ali sve informacije također ostaju pohranjene u Cloudu.


Služeći se vlastitim 3D printerom, razvili smo i prototip dodatka za dron u kojem su pohranjene, i iz kojeg se ispuštaju tablete s larvicidom – pojašnjavaju u tvrtki Vectrino čiji direktor Josip Rukavina naglašava da priznanje koje su dobili u Bruxellesu za njih znači dodatni poticaj da i dalje ustraju na onome po čemu su na tržištu prepoznatljivi – najmoderniju tehnologiju koriste da bi stvorili praktična i primjenjiva rješenja, koja njihovim klijentima omogućavaju da jednostavnije i jeftinije rješavaju svoje probleme.