Najavljena sjednica

Poropat: O radu gradskoga parlamenta bez viška emocija i žuči

Damir Cupać

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Pojasnio je da bi to trebalo postati uobičajena praksa i izrazio je nadu da će na nekom od sljedećih sučeljavanja s novinarima biti i gradski vijećnici kako bi se pojasnilo što radi predstavničko tijelo, a bez viška emocija i žuči što je uobičajeno za političku arenu



RIJEKA Predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat (HNS) ispunio je obećanje i održao prvu konferenciju za novinare na kojoj je najavio sjednicu gradskoga parlamenta.


Pojasnio je da bi to trebalo postati uobičajena praksa i izrazio je nadu da će na nekom od sljedećih sučeljavanja s novinarima biti i gradski vijećnici kako bi se pojasnilo što radi predstavničko tijelo, a bez viška emocija i žuči što je uobičajeno za političku arenu.


– Kao predstavničko tijelo moramo prihvaćati važne odluke, a na samoj sjednici bit ostane u sjeni političkih nadmudrivanja. Na primjer, prihvaćali smo odluku o zaduženju za realizaciju projekata Europske prijestolnice kulture. Nikome nije drago podržati zaduženje, ali svi su se pravili da ne znaju da je ta odluka na neki način već u proračunu. Ona nije predložena preko noći. Neprihvaćanje odluke o zaduženju zaustavilo bi sve projekte i poništilo sve što se do sada radilo na projektu EPK. Drugi primjer je usklađivanje Statuta Grada Rijeke sa zakonom. To je trebalo biti odrađeno prije nekoliko mjeseci, ali prijepor je nastao zbog toga što je gradonačelnik odbio jedan amandman. Tu situaciju treba prevladati jer nam se ne smije dogoditi da budemo izvan zakona. Na to nas je upozorio i Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji 8. lipnja ove godine, izjavio je Poropat.




Od točaka koje su na dnevnom redu sjednice Gradskoga vijeća izdvojio je informaciju o projektu Vodovoda i kanalizacije i o potrebi zaduženja te tvrtke za financiranje učešća u projektu za koji je preko 90 posto sredstava osigurano iz europskih fondova, iz državne blagajne i iz Hrvatskih voda, a riječ je o oko 1,8 milijarda kuna. Gradski vijećnici raspravljat će i o radu gradskih tvrtki.


Poropat se osvrnuo i na nova preslagivanja u vijećničkim klupama.


– Gradska vijećnica Petra Mandić (Most) je izašla iz Kluba vijećnika Ri-Most-Nezavisni, a nakon nje i Josip Kukuljan. Osnovan je novi Klub Liste za Rijeku, a predsjednik je Zvonimir Peranić, zaključio je Poropat.