Olujni vjetar

Poremećen promet na kontejnerskom terminalu: Brajdica je zbog bure bila zatvorena puna tri dana

Darko Pajić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Terminal je jučer ponovo otvoren za prijem i otpremu kontejnera te brodske operacije. Žarko Acinger kaže kako neće biti negativnog utjecaja na promet terminala



RIJEKA Zbog olujnih udara bure i izmjerene brzine vjetra već od 100 kilometara na sat gotovo tri dana bio je zatvoren kontejnerski terminal na Brajdici, te nije bilo nikakvog prometa za brodove i kamione. Brajdica je bila zatvorena prošlog petka, također i u ponedjeljak, a terminal je ponovo otvoren jučer oko 14 i 30 sati. Kako ističe direktor prodaje u tvrtki Jadranska vrata Žarko Acinger, riječ je o izvanrednoj situaciji, koja će imati i negativan utjecaj na promet terminala.


– Udari bure su bili iznad dopuštenih parametara za normalno odvijanje prometa na terminalu te smo zbog sigurnosti morali obustaviti aktivnosti. Brodovi su bili na sidru, jer ih nije bilo sigurno niti privezati uz obalu, a ista je situacija i u Kopru i u Trstu, praktično u svim lukama sjevernog Jadrana, koje su ovih dana bile blokirane. Pomorski promet poremećen je u petak, a cestovni promet i daleko ranije, jer su brojni cestovni pravci zatvoreni tako da ima puno kašnjenja u dopremi robe. Zbog takve situacije remeti se otprema i doprema kontejnera, sigurno nećemo imati uplovljavanja tri ili četiri planirana broda i to će dijelom rezultirati nešto manjim prometom.


Još veći problem će imati primatelji i pošiljatelji robe pogotovo u proizvodnim industrijama, gdje također može biti kašnjenja, a ono što građani najviše mogu primijetiti jest manjak pojedinih namirnica u supermarketima, prvenstveno voća i povrća zbog problema s transportom, ističe Acinger.




Inače, ove godine terminal Brajdica nije prvi put zatvoren zbog vremenskih uvjeta, jer se slična situacija dogodila i krajem siječnja. To se ipak nije toliko dramatično odrazilo na promet, jer je u siječnju zabilježen promet od 17. 310 TEU-a, što je za 4,4 posto više nego u siječnju prošle godine kada je pretovareno 16.582 TEU-a. Taj trend rasta je ipak bitno manji od prošlogodišnjeg kada je promet bio veći za 18 posto. Brojke za veljaču će se tek zbrajati, ali će sigurno biti nešto manje od planiranih.


Iako je jučer terminal Brajdica ponovo otvoren za prijem i otpremu kontejnera i brodske operacije još uvijek se ne može reći da je promet u potpunosti normaliziran na cijelom riječkom pravcu, pogotovo ne kad je riječ o cestovnom prometu prema unutrašnjosti. Slična situacija kao i na Brajdici bila je i na ostalim terminalima riječke luke, koji su također povremeno bili zatvoreni zbog bure.