Prijava sadašnjeg načelnika Ervina Radetića dobila epilog

Policija kazneno prijavila bivšeg načelnika Jelenja Branka Juretića

Ico Mikuličić

Policija tereti Juretića da je kao načelnik od srpnja do prosinca 2004. s fizičkim osobama zaključio ugovore o kupoprodaji zemljišta iako ono nije bilo upisano kao vlasništvo općine, a dobivena sredstva nije položio na račun općine te su kupci naknadno morali biti obeštećeni 



RIJEKA Policija za gospodarski kriminal podnijela je kaznenu prijavu protiv Branka Juretića, bivšeg načelnika Općine Jelenje.


Policijska uprava primorsko-goranska jučer je potvrdila: »Službenici Službe gospodarskog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Sumnja se da je u svojstvu odgovorne osobe jedne od jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Primorsko-goranske županije u razdoblju od srpnja do prosinca 2004. godine s fizičkim osobama zaključio ugovore o kupoprodaji zemljišta iako isto nije bilo upisano kao vlasništvo lokalne jedinice«, navodi se u priopćenju. 


   Kao što je uobičajeno, u policijskom priopćenju ne navodi se ime osumnjičenog, ali neslužbeno iz drugih izvora saznajemo da je riječ o Branku Juretiću, bivšem načelniku općine Jelenje. Radi se o slučaju o kojem je Novi list već opširno pisao… 


  Sumnja za tri djela




Osim sumnji da je prodana zemlja koja nije bila vlasništvo lokalne jedinice, u policijskom priopćenju navodi se i optužba da je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno kako sredstva dobivena prodajom nisu propisno provedena niti položena na račun lokalne jedinice. Isto tako i da su kupci zemljišta naknadno morali biti obeštećeni, čime je proračun lokalne jedinice oštećen za oko 250.000 kuna.


U priopćenju se dodaje: »Zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti 59-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu«. 


   Jučer smo kontaktirali i osumnjičenog Juretića koji nam je rekao da je postupak u tijeku i ne želi ništa komentirati da se ne bi shvatilo da na nešto želi utjecati. Uvjeren je da će daljnji tijek istrage pokazati da nije kriv… 


   Novi list je već ranije pisao o ovom slučaju, prenoseći da je bivšeg načelnika prijavila njegova općina. Tada smo javili da je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci zaprimilo kaznenu prijavu koju je Općina Jelenje, zastupana po novom načelniku Ervinu Radetiću, podnijela protiv bivšeg načelnika. Sadašnja kaznena prijava rezultat je policijskog istraživanja slučaja pokrenutog nakon te prve prijave Općine Jelenje Općinskom državnom odvjetništvu. 



Na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja načelnik Ervin Radetić izvijestio je da je početkom srpnja podigao i treću kaznenu prijavu protiv svog prethodnika.    – Tvrdimo da je Juretić u razdoblju od 2004. do 2009. godine u svojstvu općinskog načelnika prodao deset zemljišta za koja je znao da nisu u općinskom vlasništvu. Ta je prijava vezana uz našu prvu kaznenu prijavu protiv Juretića zbog prodaje zemljišta mještanima, gdje novac nije uveden u proračun. Druga prijava vezana je uz Dom Hahlić, a Državno odvjetništvo obrađuje sve tri kaznene prijave, rekao je Radetić.    Vijećnik Robert Maršanić (PGS-SDP-HSS) pitao je Radetića je li istina da je direktorica KD-a Jelen podigla kaznenu prijavu protiv njega, na što je načelnik odgovorio da o tome nije obaviješten. (A. P.)


  Kupci izvisili


Prva kaznena prijava Općine Jelenje podnesena je zbog sumnje da je kao odgovorna osoba Juretić sebi pribavio znatnu imovinsku korist, i iskoristio svoj položaj i ovlasti te prekoračio granice ovlasti. Sumnjali su da je time počinio tri produljena kaznena djela – protiv službene dužnosti, zlouporabe položaja i ovlasti te pronevjere. 


   Juretića se teretilo da je trojici kupaca iz Rijeke i Dražica prodao zemljišta koja nisu u vlasništvu Općine Jelenje, a potom je novac koji je dobio od prodaje tog zemljišta zadržao za sebe ne uplaćujući ga u proračun Općine.


Općina je svog bivšeg načelnika teretila da je u razdoblju od 2004. do 2005. godine, za vrijeme trajanja svog mandata u Jelenju, želeći sebi pribaviti znatnu nepripadajuću korist, sklapao ugovore o kupoprodaji zemljišta za koja je znao da nisu zemljišno-knjižno upisana na Općinu! 


   Iako se obvezao da će urediti zemljišno-knjižno stanje i stvoriti pretpostavke da se na kupljenim zemljištima troje kupaca upišu kao vlasnici, tu obvezu nije izvršio. Pritom je novac u gotovini, na ruke te putem blagajničkih uplata primio na ime kupoprodajne cijene, i nikada ga nije položio na račun Općine Jelenje. Kako se tvrdilo u kaznenoj prijavi općine, oštetio je proračun za 292 tisuće kuna.