Iskazali građanski stav

Policija bajkerima koji su prosvjedovali na Krčkom mostu šalje kazne od 3.000 kuna naviše

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Bajkeri koji su nezadovoljstvo naplatom Krčkog mosta iskazali plaćanjem mostarine u lipama ovih su dana od policije na kućne adrese počeli zaprimati prometne kazne u iznosu od tri pa do sedam tisuća kuna. 


Nakon prosvjeda od 29. lipnja na Krčkom mostu samo je jednom motoristu uručena kazna radi ‘nepoštivanja regulacije prometa od strane policije’, javljaju BikeRIce i BikeRI, inicijativa koja je organizirala prosvjede. Skreću pozornost na to da se na snimkama vidi da 


– Konkretnom motoristu policajac je doslovno stao ispred motora i kada ga je motorist pitao u čemu je problem, policajac mu je izvukao ključ iz motora i udaljio se do službenog vozila. Nakon toga su sve ostale motoriste popisali u blokić. Neke od nas su i zaustavili nakon prolaska naplatnih kućica, te kontrolirali ispravnost dokumenata. Policajci nisu rekli da smo prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama ni da nam je ovo upozorenje, ništa, napominju BikeRICe i BikeRI.




Dodaju da su danas neki počeli u policijske sandučiće zaprimati policijske ‘čestitke’.


– Jedan od sudionika koji nam se javio dobio je prekršajni nalog bez da ga je uopće policajac zaustavio, očito ga je samo zapisao kada se stajalo na naplatnim kućicama. Drugi je dobio nalog da u roku 15 dana dostavi podatke o vozaču motora koji ja taj dan bio na mostu.


Dakle, policija postupa po vlastito sastavljenom popisu koji su načinili kada smo mi čekali prolazak naplatnih kućica bez da se ijednog sudionika upozorilo na počinjenje prekršaja. Dakle, tako svatko može “pobrati” kaznu jer ga je negdje neki policajac zapisao u blokić, kažu BikeRIce i BikeRi.


Ističu da se ministar Butković još uvijek nije oglasio vezano za ukidanje mostarine.


Uniji Kvarnera ovakav postupak policija je tragičan, tužan i jadan.


– Republika Hrvatska, odnosno prometna policija, kažnjava i to od 3.000 do 7.000 kuna bajkere koji su na jedan civizilirani način iskazali svoj građanski stav vezano za ukidanje naplate na Krčkom mostu. Doista nepotrebno!


Pozivam kao dožupan Primorsko goranske županije i kao član Unije Kvarnera da se kazne povuku i da se građani Republike Hrvatske i Kvarnera ne kažnjavaju dodatno kada se već 30 godina diskriminiraju plaćanjem jedinog mosta pod naplatom u Hrvatskoj.


Apeliram na razum i na slobodu javnog izražavanja, jer idući put neće biti samo 50 bajkera na mostu, izjavio je dožupan Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera.