Nikad nije kasno

“Pobuna” u KBC Rijeka: Bolničke pralje žele uskraćeni novac za jubilarnu nagradu

Barbara Čalušić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Odluka je na Upravnom vijeću bolnice, kaže predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić, koja smatra da riječkom KBC-u, koji posluje pozitivno, isplata razlike ne bi trebala biti problem



RIJEKA – Njihov radni dan započinje u šest i pol ujutro, a do dva i pol poslijepodne, kada završava prva smjena u praonici Kliničkog bolničkog centra Rijeka, kroz ruke šest bolničkih pralja prošlo je oko pet tona robe koja stiže sa sva tri riječka lokaliteta. Šest pralja koje rade u drugoj smjeni koja traje do devet sati navečer nastavljaju sa zaprimanjem robe, sortiranjem, vaganjem, stavljanjem u perilice, a potom sušenjem, peglanjem i slaganjem. Sve se radi ručno, uz jasno propisane protokole, čija je svrha, pored čistog bolničkog rublja, zaštititi pacijente i zaposlenike od mogućih širenja bolničkih infekcija.


Boli nepravda


Posao u bolničkoj praonici nije lak, radi se zapravo o klasičnom fizičkom poslu čija osnovna plaća iznosi oko 2.900 kuna. S godinama staža plaća pralje raste, no najveći iznos njezine plaće s maksimalnim brojem godina radnog staža teško će premašiti 4.000 kuna. Fizički rad odražava se i na zdravlje žena. Bolesti kičme ubrajaju se među najčešće u bolničkoj praonici.


Pralje nam govore da su u kratkom vremenu na dugotrajnom bolovanju zbog operacija kičme nedavno završile četiri njihove kolegice. Tada je posao još teži jer ih je u smjeni manje, a količina rublja za pranje i dalje je ista. No, plaća je redovita, a tu su i prava iz kolektivnog ugovora javnih službi poput božićnice, regresa i jubilarnih nagrada.




Jubilarne nagrade ipak su bolna tema za dio pralja u riječkoj bolnici. Kao što je poznato, jubilarna nagrada za 2013. godinu zaposlenima u javnim službama isplaćena je po umanjenoj osnovici od 500 kuna koja inače iznosi 1.800 kuna.


Za tu su godinu zaposleni u zdravstvu dobivali jubilarne nagrade u visini od 500 do 2.500 kuna. U KBC-u Rijeka 651 zaposlenik bolnice, od čega desetak pralja, dobio je umanjenje po osnovici za 1.300 kuna. Pralje u riječkoj bolnici smatraju da im je nanesena nepravda kao i svim ostalim zaposlenicima bolnice koji su prije četiri godine imali pravo na jubilarnu nagradu. Da su to pravo imali godinu kasnije, njihova bi nagrada bila veća od 1.300 do 3.900 kuna, što one smatraju velikim novcem.


– Mislim da nikad nije kasno. Nikad nije kasno za ljubav, ali nikad nije kasno ni za vraćanje duga. Ja želim da se taj dug vrati svim zaposlenima u riječkoj bolnici, od spremačica do liječnika – kaže jedna od njih, Darinka Bakić.


Njezina kolegica Ada Dobraš tiho govori kako joj je sve teže spajati kraj s krajem. Plaća joj, kako kaže, uz najveći trud ne može trajati više od tri tjedna, a tu je još i kredit koji treba otpaćivati.


– Pa naravno da svi imamo kredite, ne možemo drugačije. Sve dok nam banke daju, mi uzimamo – priznaje Kaja Katić. Ona kaže da bi joj razlika u novcu za jubilarne nagrade služila za popunjavanje rupa u kućnom proračunu. Ipak, nije sve u novcu.


– Ma znate, nas kod tih jubilarnih nagrada najviše boli nepravda. Zato apeliramo na zaposlenike riječke bolnice koji sjede u Upravnom vijeću koje bi trebalo donijeti odluku da nam se isplati razlika i koji dobru znaju kako je težak posao bolničke pralje – dodaje Katić.


Neutuživ dug


Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić podsjeća da bi na ime razlike zaposlenima u bolnici trebalo isplatiti 2,17 milijuna kuna bruto. Ona već godinama apelira na problem razlike jubilarnih nagrada 2013. godine, smatrajući da KBC Rijeka u odnosu na druge kliničke bolničke centre može isplatiti spornu razliku budući da je jedina velika bolnica koja posluje pozitivno.


– Nažalost, 2013. godine na dodatak kolektivnom ugovoru sindikati su stavili svoj potpis, složivši se tako da će osnovica za jubilarne nagrade biti 500, a ne 1.800 kuna. Razlika u jubilarnim nagradama 2014. godine je refundirana jer je dodatak ugovoru potpisao samo jedan sindikat pa potpis nije bio pravno valjan. Budući da su sindikati za 2013. godinu dali svoju privolu Vladi, nemamo pravne temelje utužiti neisplatu jubilarnih nagrada. U slučaju KBC-a Rijeka koji posluje pozitivno, isplata razlike za jubilarne nagrade ne bi smjela biti problem. Tu odluku treba donijeti Upravno vijeće bolnice – poručuje Radmila Čahut Jurišić.