Skup čelnika lokalnih jedinica PGŽ

Pobuna načelnika: Država masovno knjiži zemljišta u svoje vlasništvo, koči razvoj i stalno poteže ručnu

Tihana Tomičić

Lokalni načelnici suglasni su da su vlasnički problemi najveći problem, i to zbog – države. Država može problem vlasništva rješavati potezom pera, a treba im pet godina za neki takav potpis, kaže gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić



MALINSKA Želimo da 2013. godina bude investicijska godina, izjavio je župan dr. Vidoje Vujić na tradicionalnom skupu načelnika i gradonačelnika 36 lokalnih jedinica Primorsko-goranske županije.


Zato Županija i Grad Rijeka, najavio je pročelnik za razvoj dr. Ljudevit Krpan, u Opatiji 22. i 23. studenog organiziraju Investicijski forum na koji su pozvani članovi Vlade, predstavnici niza investicijskih fondova, Svjetske banke, EBRD-a, svih veleposlanstava u Hrvatskoj, te županija, gradova i općina RH. 


   – Po analizi Svjetskog instituta za konkurentnost, Hrvatska je 57 od 59 zemalja po jednostavnosti ulaganja. Ispred nas su Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Bugarska… Mi u PGŽ želimo smanjiti birokratske prepreke, a tu su često i sami zakoni, vlasnički problemi, ali i politika – primjerice, ako se sjetimo projekta LNG, rekao je pročelnik Krpan. 




   Župan Vujić otvoreno je priznao da u zadnjih nekoliko godina nije realiziran ama baš niti jedan projekt iz Županijskog prostornog plana, na način da je već dovršen, a pročelnik Krpan kaže da samo za rješavanje problema parkinga na Platku treba punih – šest godina. Lokalne jedinice ne rješavaju imovinsko-pravne probleme, a dogodilo se i da je za županijski Katalog investicija s otoka nije stigao doslovno niti jedan lokalni prijedlog za nove turističke zone. 


   Iako su ih čelnici Županije kritizirali zbog vlasničkih problema, lokalni načelnici redom – Io Dujmić iz Opatije, Tomislav Klarić iz Bakra, Željko Lambaša iz Čavala – suglasni su da su vlasnički problemi najveći problem, i to zbog – države. 


   – Netko se u Zagrebu, čini nam se, boji nas lokalnih načelnika. Stalno nam se podižu ručne kočnice. Država može problem vlasništva rješavati potezom pera, a treba im pet godina za neki takav potpis. Pogledajte Miklavlje! Zato se svi zajedno moramo organizirati, koordinirati i hitno tražiti izmjene zakona. Ako se Zakon o golfu mogao donijeti i omogućiti izvlaštenja za ubrzane investicije, neka ga netko copy-pastea i za poslovne i radne zone, rekao je gradonačelnik Bakra Klarić. Bez toga, dodao je, možemo do besvijesti crtati kompjutorske simulacije novih investicija, ali nitko nam neće doći s kapitalom, upozorio je. 



Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić upozorava da država tek počinje »tlačiti« lokalnu samoupravu, jer upravo odnedavna sebi uknjižuje sve moguće terene.    – Normalno da u Opatiji nema šume, ali sve što je iznad tisuću kvadrata, po starim zemljišnim knjigama knjiži se kao »šuma«. To znači da lokalna samouprava preko noći gubi kapital koji ima, u korist države, koja je ionako izbirokratizirana i spora. To hitno moramo riješiti. Mi ne možemo više planirati nikakve investicije, rekao je Ivo Dujmić.


   Župan Vujić složio se i najavio akciju prema Vladi i Saboru. 


   – Ako treba svaki dan ću pisati razglednice u Zagreb, premijeru Zoranu Milanoviću i svima po redu. Mi u samoupravi smo dio države i nećemo dozvoliti da ostanemo bez imovine i razvoja, jednako kao što mislimo i da je pogrešno da se turističko zemljište prodaje investitorima. Ono mora ostati u javnom vlasništvu, zaključio je župan Vujić.    Srećom, na skup u Malinsku danas stiže i ministar uprave Arsen Bauk, pa će načelnici iz prve ruke moći »izrešetati« nadležnog ministra.