More strasti

Plesna skupina Magija Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom proslavila 10. rođendan

Edi Prodan

Foto Nikola Kurti

Foto Nikola Kurti

Obje izvedene koreografije su pokazale, a u njih su bile uključene i osobe s Down sindromom, kako je umjetnost uistinu nepregledno more strasti bez ijedne prepreke ili druge zamišljene granice



Fenomenalno, nevjerojatno i maestralno sasvim su sigurno tri uzvišena epiteta koji se od strane oduševljenih posjetitelja upućuju plesnoj grupu Magija, umjetničkoj skupini koja je u HKD-u na Sušaku prije nekoliko dana proslavila desetu obljetnicu postojanja. Ono što je čini tako posebnom je činjenica da u njoj svoj umjetnički izraz iskazuju članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom iz Rijeke.


Grupa je osnovana 2008. godine s ciljem da se i ljudima koji u fizičkom smislu imaju druge i drugačije postavke od »običnih« ljudi omogući umjetnički, plesni izraz, ali i zbog toga da bi se još jednom naglasilo kako umjetnost zapravo ne poznaje baš nikakve granice pa tako ni one koje pred nas postavljaju nekakvi uobičajeni stereotipi o fizičkim predispozicijama da bi se netko s nečim bavio.


Slavljenički nastup


– Magiju smo osnovali 2008. godine, a ona je od tada postigla iznimne uspjehe na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni. K tome, uspjeli smo pokazati kako je ples strast koja je moguća bez obzira na razlike koju sobom kroz život nose pojedina tijela, istaknuo je Miljenko Mišljenović, čelni čovjek Udruge, osoba, mnogi će reći i institucija, koja se bezmalo već puna četiri desetljeća nalazi u prvim redovima borbe za ravnopravniji tretman osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, dok se na čelu same Udruge prvi put našao još daleke 1981. godine.




Magija je dakle osnovana 2008. godine i to nakon niza profesionalno vođenih plesnih radionica organiziranih unutar Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Njihova je premijera te godine bila na I-festu u Rijeci s koreografijom »Život kao igra« koju je postavila Gordana Svetopetrić. I inače, Magija sve ove godine svoj umjetnički rast ima zahvaliti kako strastvenim plesačima, tako i umjetničkim vodstvu Sanje Josipović kao i inkluzivnoj suradnji za koju je zaslužna već spomenuta Gordana Svetopetrić.


Magija također ostvaruje umjetničku suradnju s profesionalnim plesačima i koreografima, učenicima plesnih škola, osobama koje su zainteresirane za umjetnički dijalog i koje žele istražiti i razvijati svoj vlastiti umjetnički izraz. Sa svim ljudima koji dijele njihovo razmišljanje kako su fizičke pretpostavke samo pretpostavke, odnosno da razlika među nama, kad je ples, ali i umjetnost općenito u pitanju – nema.


Sam slavljenički nastup održan je u sklopu mini festivala Inkluzivne scene koji organizira Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta, odnosno IMRC što dolazi od engleskih riječi »Inclusive Movement Research Collective«. U suradnji s gostima Magija je izvela dvije koreografije. Prva od njih bila je »Reci mi« koju su izveli uz participiranje Udruge gluhih i nagluhih osoba Primorsko-goranske županije Rijeka te učenika Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. Druga, »Bez voznog reda« realizirana je zajedno s plesnim umjetnicama Senkom Baruškom, Martom Rak i Martinom Rukavinom te glumicama Marinom Stanger i Isabellom Hujić. Obje su koreografije pokazale, a u njih su dakle bile uključene primjerice i osobe s Down sindromom, kako je umjetnost uistinu nepregledno more strasti bez ijedne prepreke ili ma kakve druge zamišljene granice.


Svi oduševljeni


Uz koreografije koje su izveli članovi Magije i njihovi dragi gosti, na samom festivalu Inkluzivne scene prikazane su i dvije gostujućih umjetnika iz Zagreba – »Solo za Nereju« i »Nukleon«.


Gosti, baš kao i sami umjetnici, su dakle bili oduševljeni. Posebno su impresionirani bili dogradonačelnik Rijeke dr. Nikola Ivaniš te saborska zastupnica dr. Ines Strenja Linić. S obzirom na to da se u njihovom slučaju radi i o vrsnim liječnicima, k tome dr. Strenja Linić je specijalist neurolog, kojima je itekako poznato koliko je kod osoba s cerebralnom paralizom potrebno truda, koliki im je »voljni moment« da bi se mogli baviti plesom.


– Jako mi je drago da se na 10. obljetnici Magije okupilo mnogo ljudi, kao i to da su među njima bile osobe koje itekako imaju mogućnost svojim radom i utjecajem unutra institucija poboljšavati uvjete života i rada osoba s cerebralnom paralizom. Mada, Grad Rijeka je i do sada u tome bio jako kooperativan, svakako i za primjer drugim sredinama u Hrvatskoj, zaključio je Mišljenović.


A Magija ide dalje. Pred njom su novi izazovi, nove uspješne koreografije kao i nastavak na organizaciji festivala, Inkluzivnih scena. I podsjećanje kako je svatko do nas, ma kakvi bili zamišljeni kanoni funkcioniranja ljudskog tijela, zaslužan za svoju sreću, za svoju – umjetnost.