Pobožnost

Planinarski križni put od katedrale sv. Vida do crkve na Donjoj Drenovi napunio dušu vjernika

Ingrid Šestan Kučić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Akademsko katoličko društvo »Jeronim«, Ured za mlade Riječke nadbiskupije, Ured za pastoral Riječke nadbiskupije i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije organizirali su danas 15. riječki planinarski križni put. Brojni okupljeni vjernici, stariji i mladi, pobožnost su započeli u katedrali sv. Vida, pred drevnim Čudotvornim riječkim raspelom, a križ je, kao i ranijih godina, iz katedrale i usponom riječke Kalvarije prvi ponio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Riječ je o zajedničkom križnom putu riječkih vjernika koji je postao tradicija, ali je i nastavak riječke pasionske baštine.


Riječka nadbiskupija je ove godine u znaku Godine duhovnih zvanja, te je tekst križnog puta napisao p. Vatroslav Halambek, duhovnik riječkog Bogoslovnog sjemeništa »Ivan Pavao II.« a trsatski franjevački novaci napisali su molitvu vjernika. U više sati i na oko sedam kilometara križnoga puta vjernici su prošli Kalvariju, Kozalu, Svetu Katarinu i Veli vrh s kojega su se zaputili u župnu crkvu Donje Drenove gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup Devčić. Kratki odmor vjernici su imali kod kapele sv. Katarine na Pulcu gdje su ih počastili župljani župe sv. Luke evanđelista sa župnikom mons. Nikolom Imbrišakom, a prigodnim slovom obratio im se vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije.


Među mnoštvom onih koji su se odlučili na sudjelovanje u petosatnom tradicionalnom križnom putu bilo je i onih kojima to nije prvo sudjelovanje poput Lidije Šimić.– Ovo mi je drugi put i mogu reći da je osjećaj prekrasan. Pet sati uz ljude i priču prođe brzo i nije toliko naporno. Nema umora, već vam se duša napuni i budete zadovoljni, otkrila je Lidija.

Dodajući kako se križni put već petanest godina organizira uvijek istom rutom Kristina Filipović iz »Jeronima« prisjetila se prijašnjih godina kada se do Drenove išlo i po hladnoći i po kiši ustvrdivši da je ove godine sudionike itekako poslužilo vrijeme.