UMJETNIČKE RADIONICE

Petica je povezala učenike iz Rijeke i šire

Ingrid Šestan Kučić

Tijekom pet dana radionica polaznici se imaju prilike upoznati s kiparstvom, scenografijom, slikarstvom, dizajnom i grafikom, a bez obzira kojim se područjem bave kroz sve se radionice provlači ista tema – recikliranje



RIJEKA Umjetničke radionice »Petica« Škole za primijenjenu umjetnost koje se drugu godinu odvijaju za vrijeme zimskih praznika ovog su tjedna okupile trinaest polaznika osnovnoškolske dobi ne samo riječkih škola, već i iz Kastva, Viškova, Matulja, Mošćeničke Drage, Dražica i Jelenja. Svima njima nije ni najmanji problem posljednji tjedan zimskih praznika provesti u radionicama Škole za primijenjenu umjetnost, jer kako ističe kastavska osmašica Ema Zaninović kada se zabavljaš radni zimski praznici najmanji su problem. Ema je stalni gost umjetničkih radionica namijenjenih osnovcima s ciljem da se upoznaju s programima te škole, prostorom i profesorima, a vrlo je vjerojatno da će iduće školske godine biti i učenica Škole za primijenjenu umjetnost.


– Bila sam na radionicama prošle zime i na ljeto te sada ponovo i planiram doći i za vrijeme proljetnih praznika. Odlično se zabavljam, radim što volim, upoznala sam nove prijatelje, a od svih programa s kojima sam se do sada upoznala najviše mi se svidio grafički dizajn. Nadam se da ću iduće godine upisati ovu školu, kaže Ema.


Na njen nagovor polaznik radionica ove je godine postao i David Hajdu, također osmaš OŠ Milana Brozovića Kastav, a Emina preporuka bila je dobra, jer David kaže kako mu se radionice jako sviđaju.– Mislio sam da će možda biti malo dosadno, ali nije. Dobro se zabavljam, a do sada me se najviše dojmilo grafičko crtanje, priča David.

Kao i Ema i David već na veliko razmišlja o upisu u srednju školu, a bit će to, kaže, neka škola iz umjetničkog ili tehničkog područja. Umjetničku školu od iduće bi jeseni mogla pohađati i osmašica OŠ Srdoči Korina Doričić koja se na radionicama Škole za primijenjenu umjetnost našla prvi put. Došla je, kaže, na preporuku profesora.




– Nisam još sigurna koju ću školu odabrati, a na radionice sam došla jer me zanimalo kako to izgleda i sada mogu reći da je jako zanimljivo. Od tehnika koje smo do sada radili najviše mi se dopalo slikanje, ističe Korina.


Tijekom pet dana radionica polaznici se imaju prilike upoznati s kiparstvom, scenografijom, slikarstvom, dizajnom i grafikom, a bez obzira kojim se područjem bave kroz sve se radionice provlači ista tema recikliranja. Petodnevni program, kaže ravnatelj Damir Šegota, za učenike je besplatan, a njihova je jedina obaveza redovit dolazak u školu.


– Sve troškove snosi škola, a kao i prošle školske godine planiramo i za ovogodišnje proljetne praznike organizirati radionice. Radionice se organiziraju za učenike 7. i 8. razreda, a prošle smo zimske praznike prvi put krenuli s njihovom organizacijom. Dolaze djeca iz raznih škola, a nekoliko prošlogodišnjih polaznika postali su naši učenici, zaključuje ravnatelj.