Jesen va Čavji

Pekmezijada u Čavlima: Udruga Vidov san ponudila obilje proizvoda od pekmeza

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



ČAVLE – U sklopu programa Jesen na Čavji, Udruga Vidov san organizirala je u Domu kulture u Čavlima devetu Pekmezijadu, koja je i ove godine imala humanitarni karakter.


– Svake godine prikupljamo novčana sredstva za nekog našeg mještanina, bilo da je u socijalnoj potrebi ili je bolestan. Tako je i ove godine, jer svi mještani kupnjom naših proizvoda sudjeluju u humanitarnoj akciji svojim dobrovoljnim prilozima, kazala je predsjednica Udruge Vidov san Marija Vičević.


U čavjanskom Domu kulture vrijedne članice Udruge Vidov san pripremile su obilje svojih domaćih proizvoda i delicija. Bilo je tu pekmeza od šipka, amula, kombinacije šipka i čokolade, ali i egzotičnih pekmeza – s kivijem i bananom.




Također, u ponudi su bile razne vrste kolača, kao i kolača bez glutena, okruglica sa šljivama, domaćih voćnih sirupa, a na licu mjesta pekle su se palačinke. Posjetitelji su imali prigode i kupiti mliječne proizvode Frankulina iz Grada Grobnika, kao i rukotvorine, suvenire, lavandu i krpene torbe drugih izlagača.


Dio Jeseni na Čavji i ove je godine bila Šetnja Stazom sv. Bartola, organizatora Turističke zajednice općine Čavle. Okupljeni ispred Doma kulture Čavle i ove su godine krenuli pješice prema Cerniku do župne crkve svetog Bartola, koju su kratko razgledali, kao i izložbu Stalni postav odjeće ruralne Grobnišćine te nastavili prema Cerničkom vrhu, gdje je bio kraći odmor.


Uslijedio je povratak preko Cernika u Čavle, do Doma kulture, gdje su za sve sudionike šetnje vrijedne članice Udruge Vidov san pripremile čaj i palačinke.