SMART Board

Pametna ploča i Wi-Fi mreža učenicima razredne nastave u OŠ V. Gortan

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Prema riječima ravnateljice Ane Biočić, novom će se pločom koristiti učenici razredne nastave, a uz pametnu ploču škola je dobila i Wi-Fi mrežu koju je MIKRO-LINK d.o.o. financirao sa 62 tisuće kuna



RIJEKA Osnovna škola »Vladimir Gortan« postala je bogatija za novo nastavno pomagalo, a riječ je o pametnoj ploči (SMART Board) čija vrijednost iznosi 3.739 eura bez PDV-a.


Ploču je školi donirala Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u suradnji s partnerima – kanadskom tvrtkom SMART Technologies i njenim zastupnicima – tvrtkom Steljes Evropa i Opstanak d.o.o.


Prema riječima ravnateljice Ane Biočić, novom će se pločom koristiti učenici razredne nastave, a uz pametnu ploču škola je dobila i Wi-Fi mrežu koju je MIKRO-LINK d.o.o. financirao sa 62 tisuće kuna.




– Instalacija bežične mreže školi će omogućiti veću podatkovnu mobilnost te ubrzati eksploataciju postojećih mobilnih uređaja u cilju podizanja kvalitete radnih uvjeta svih učenika i djelatnika te vanjskih korisnika prostora. Pored toga učenici su dobili opremljenu interaktivnu učionicu u čijem je središtu pametna ploča s projektorom i audiosustavom. Pametna učionica nadograđena je i svjetski nagrađivanim softverom SMART Notebook koji učiteljima omogućuje jednostavno stvaranje interaktivnih nastavnih sadržaja.


Uz softver učitelji su dobili i pristup bazi nastavnih sadržaja s više od 6.500 predložaka gotovih obrazovnih sadržaja koji će im olakšati samostalnu izradu interaktivnih nastavnih materijala – pojašnjava Biočić.


Iako nije riječ o prvoj pametnoj ploči koju je OŠ »Vladimir Gortan« dobila, jer prije dvije godine isto je nastavno sredstvo nabavljeno za predmetnu nastavu, za djelatnike škole organizirana je edukacija, a Biočić navodi kako pametna ploča daje pozitivne pomake u radu, vole je i nastavnici i učenici, a uređenje pametne učionice i instalacija bežične mreže podloga je za uključivanje OŠ »Vladimir Gortan« u pilot-projekt e-Škole.