Novi turistički objekt

PRVI INTEGRALNI HOTEL U Molo Longo na check-in i po ključeve – pa u brojne riječke sobe ili apartmane

Biljana Savić

U integralnom hotelu turist može dobiti sve što treba / Snimio Roni BRMALJ

U integralnom hotelu turist može dobiti sve što treba / Snimio Roni BRMALJ

Integralni hotel čine tri ili više objekata u jednom naselju s jednom, zajedničkom recepcijom, zajedničkim prijamnim holom i boravkom, uslugom doručka i dostupnim osobljem. U Rijeci je to Molo Longo, koji za sada u ponudi ima 25 smještajnih objekata u strogom središtu grada ili na Korzu



RIJEKA   Rijeka će uskoro dobiti svoj prvi integralni hotel. Prvi takve vrste otvoren je u Zagrebu 2014. godine, i po najkraćoj definiciji, čine ga tri ili više objekata u jednom naselju s jednom zajedničkom recepcijom, zajedničkim prijamnim holom i boravkom, uslugom doručka i dostupnim osobljem.


Josip Prskalo vlasnik je prvog riječkog integralnog hotela koji još nije službeno otvoren. Posljednje četiri godine Prskalo se putem agencije Virtus upravljanje bavio iznajmljivanjem apartmana.


– Počelo je kao želja za dodatnim izvorom prihoda uz redovan posao, pa sam 2016. godine odlučio otvoriti tvrtku Virtus upravljanje d.o.o. jer su me drugi vlasnici nekretnina počeli kontaktirati kako bih iznajmljivao i njihove nekretnine. Počeo sam s dva objekta, a danas ih brojimo oko 100. S poslom smo započeli prvo u Rijeci, a kasnije smo se proširili na Opatiju, Kostrenu, Kraljevicu i Krk.


Josip Prskalo, integralni hotel Molo Longo


Josip Prskalo, integralni hotel Molo Longo





Prioritet i preokret


 – Do sada smo smjestili više od 20 tisuća gostiju, a u planu nam je da se do iduće sezone proširimo na 150 – 200 objekata. Na jesen krećemo s novim projektom, iznajmljivanjem kuća za odmor. Do sada smo se bazirali prvenstveno na apartmane i sobe, no s velikim porastom i tog dijela ponude odlučili smo se na taj potez – kaže Josip Prskalo i ističe da njegova turistička agencija trenutno zapošljava 22 osobe, uglavnom sezonce, kao i stalno zaposlene mlade ambiciozne ljude kojima je želja širenje poslovanja te konstatno učenje i edukacija. U planu im je nuditi i dodatne usluge za goste poput rent a cara, organizacije jednodnevnih izleta… ali integralni hotel je prioritet i glavni preokret.


 – Uskoro na istoj adresi otvaramo i prvi integralni hotel u Rijeci. Integralni hotel će nositi naziv Molo longo, što je jedan od simbola Rijeke i naziv prvog apartmana s kojim smo počeli. Rekao bih da je Integralni hotel Molo longo rezultat širenja poslovanja. Želja mi je bila proširiti poslovanje i automatizirati način check-ina, pa sam došao na ideju otvaranja recepcije gdje će gosti moći pokupiti ključeve i dobiti detaljne upute kako do apartmana te upute o gradu i  sve potrebne informacije za što ugodniji boravak. Samim time otvorili smo vrata svim privatnim iznajmljivačima kojima je najveći problem organizacija check ina za goste, pa im možemo pružiti novu vrstu usluge, deponiranja ključeva. Tu mislimo i na iznajmljivače čiji objekti nisu u sastavu integralnog hotela. Imali smo sve preduvjete za otvorenje pa smo odlučili i podići našu kvalitetu na višu razinu i povezati najbolje uređene objekte u koncept integralnog hotela – kaže Prskalo i naglašava da u ponudi integralnog hotela trenutno imaju 25 smještajnih objekata koji su locirani u strogom središtu grada na glavnoj šetnici Korzu, na samo nekoliko minuta hoda od recepcije.


Integralni hotel Molo Longo


Integralni hotel Molo Longo



 – Cilj nam je povećati broj objekata do kraja godine na 50 smještajnih jedinica. Dio objekata je izravno u najmu agencije, dok s ostalim vlasnicima sklapamo ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji, gdje njihove objekte povezujemo u koncept integralnog hotela, a njima isplaćujemo postotak od iznajmljivanja.


Tranzitni grad


Pitamo ga je li vlasnicima apartmana bolje koristiti usluge njihove agencije, ili se integrirati u hotel. – Prednosti za vlasnike koji se odluče biti dio našeg hotela je svakako zajednički nastup na tržištu, odnosno bolja pozicioniranost kod samog oglašavanja, a samim time i bolja popunjenost predsezone i posezone. Najveći izazov nam svakako predstavljaju mjeseci izvan sezone, kad popunjenost objekata nije na razini ljetnih mjeseci, pa se konceptom integralnog hotela želimo istaknuti u kvaliteti i poboljšati popunjenost kapaciteta, kaže Prskalo. On ocjenjuje da Rijeka svojom sve većom ponudom smještajnih kapaciteta posljednjih 4-5 godina, te sve većim brojem posjetitelja kako domaćih, tako i stranih, postaje brzorastuće turističko središte u Primorsko-goranskoj županiji.


 Integralni hotel prema definiciji predstavlja objekt u kojem ugostitelj pruža uslugu smještaja i doručka u zajedničkim sadržajima, svojim ugostiteljskim objektima i/ili objektima drugih ugostitelja i/ili iznajmljivača koji su prethodno ishodili rješenje. Integralni hotel mora imati zajedničku recepciju, prijamni hol za goste,sanitarni čvor za goste, najmanje tri i više smještajne jedinice te nuditi uslugu doručka. Prednosti povezivanja objekata u integralni hotel su povećanje kvalitete i profesionalizacija obiteljskog smještaja, stvaranje novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, razvoj i unapređenje kvalitete smještajne ponude, ostvarivanje zajedničkih interesa i zajednički nastup na tržištu.



 – Ako uzmemo u obzir niske troškove kategorizacije smještajnog objekta, sve se više privatnih vlasnika odlučuje baš na ovaj tip turizma, pretvarajući svoje stanove u apartmane i sobe. Prema duljini boravka turista, Rijeku možemo svrstati u tranzitni grad. Gotovo 90 posto turista koji noće u našim objektima u prosjeku ostaju  1,5 dan. Mislim da se općenito mijenja cijeli koncept boravka turista u određenoj destinaciji, ne samo u gradu Rijeci. Suvremeni turist želi u što kraćem  razdoblju doživjeti i posjetiti što veći broj destinacija, pa smatram da bi fokus trebao biti prvenstveno usmjeren na unapređenje i povećanje ponude, kako kulturne tako i u organiziranju ostalih sadržaja zanimljivih turistima svih životih dobi, a veliki potencijal za Rijeku vidim u dentalnom i zimskom turizmu – kaže Prskalo.


Integralni hotel Molo Longo


Integralni hotel Molo Longo