Roditelji pisali ravnateljici i ministarstvu

PRONAŠAO BOGA? Vjeroučitelj odveo učenike na predavanje osuđenog ubojice

P. N.

Vilim Karlović / Snimio Roni BRMALJ

Vilim Karlović / Snimio Roni BRMALJ

Vjeroučitelj je učenike djecu za vrijeme redovne nastave odveo na predavanje vukovarskog branitelja Vilima Karlovića koji je u zatvoru odležao zbog ubojstva vlastitog kuma, a također je optužen da je sudjelovao u izvlačenju 30-ak milijuna kuna iz HZZO-a



Roditelji su ogorčeni činjenicom da je vjeroučitelj u zagrebačkoj Osnovnoj školi Miroslav Krleža njihovu djecu za vrijeme redovne nastave odveo na predavanje vukovarskog branitelja Vilima Karlovića koji je u zatvoru odležao zbog ubojstva vlastitog kuma, a također je optužen da je sudjelovao u izvlačenju 30-ak milijuna kuna iz HZZO-a, javlja Index.


O tom predavanju, tvrde roditelji, uopće nisu bili obaviješteni, učenike nitko nije pitao pohađaju li vjeronauk ili ne, u događaju su sudjelovali vjeroučitelj i Dubravko Šimenc, bivši vaterpolist koji sada vodi emisiju na katoličkoj televiziji Laudato, a učenicima je na kraju na poklon podijeljena Karlovićeva knjiga. Tko je i čijim novcem kupio više desetaka knjiga koje su podijeljene djeci, i dalje je nepoznato.


Roditelji su ravnateljici, resornom ministarstvu i Indexu poslali mail s pitanjima koja ih muče u vezi s ovim događajem, a posebno ih zanima čime je to Karlović zaslužio da bude uzor njihovoj djeci.


Vukovarski branitelj koji je postao ubojica




Podsjetimo samo kratko da je Karlović bio perspektivan sportaš, a potom vukovarski branitelj koji je preživio Ovčaru, Velepromet i Sremsku Mitrovicu te da je o svojim stradanjima objavio knjigu ‘Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru’.


Nakon rata okušao se u građevinskim poslovima i upao u dugove. Godine 2008. uhićen je nakon što je ubio svog vjenčanog kuma Adriana Čupića ispalivši mu više hitaca u glavu i tijelo. Policiji je rekao da ga je ubio zbog toga što više nije mogao podnositi njegovo kamatarenje.


Čupiću je dugovao 214.000 eura, no duga se nikako nije uspijevao riješiti jer je, prema njegovom iskazu, Čupić od njega, na ime kamata, ubrzo tražio još pola milijuna eura. U 2010. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na 4,5 godina zatvora. Kaznu je odslužio, a u zatvoru je, tvrdi Karlović, pronašao Boga.


U 2016. Karlović je ponovno optužen jer je, navodilo se u optužnici, od 2002. do 2005. bio posrednik u izvlačenju novca iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na temelju lažne dokumentacije o sudjelovanju u Domovinskom ratu.


Među onima koji su se okoristili prijevarom u medijima su se spominjali i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja te ubijeni poduzetnik Vinko Žuljević Klica.


Prosvjed roditelja


Budući da je Karlović kasnije pričao da je u remetinečkom pritvoru pronašao Boga, moguće je da je to poveznica između vjeronauka i njegovog predavanja zagrebačkim učenicima. No, roditelji koji su nam se javili smatraju da on ipak ne bi trebao biti uzor njihovoj djeci.


Roditelji nam javljaju da su učenici osmih razreda zagrebačke Osnovne škole Miroslava Krleže u srijedu, 7. studenog 2018., u pratnji vjeroučitelja, patera Siniše Pucića, za vrijeme redovne nastave bili odvedeni na predavanje Vilima Karlovića u prostorije kazališta Male scene.


Ondje su im se, uz predavača, obratili Ladislav Krapac i Dubravko Šimenc, poznati vaterpolist koji na katoličkoj televiziji Laudato vodi emisiju o sportu, a blizak je vodstvu HDZ-a i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.


Roditelji ističu da nisu bili obaviješteni o ovom događaju pa su ravnateljicu škole Silvanu Galinović, među ostalim, pitali i zašto predavanje nije bilo u školskom službenom programu, je li ona odobrila događaj, zašto su na izlaganje išla djeca koja ne pohađaju vjeronauk, ako je bilo vjerski motivirano, zašto je bio uključen predstavnik jedne političke stranke, te tko je platio darovane knjige.