Problemi

PROMJENA PLANA Umjesto obnove nebodera u Prvomajskoj, kreće gradnja novog paviljona na Trsatu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Rekonstrukcija nebodera HŽ-Infrastrukture u kojoj je trebao biti smješten novi studentski dom, trebala je biti gotova do 2020. godine, no naišlo se na probleme kao što je zaštita od požara i drugi atesti



RIJEKA Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici dao suglasnost rektorici prof. dr. Snježani Prijić Samaržija za provođenje pregovaračkog postupka bez javne objave za izradu idejnog, glavnog, izvedbenog projekta i projektnog nadzora paviljona broj 3 na Sveučilišnom kampusu na Trsatu. Riječ je o izgradnji nove zgrade studentskog smještaja na Kampusu koja bi trebala biti izgrađena do kraja iduće godine, a ujedno se, kako pojašnjava rektorica, radi o objektu koji je dobio prvenstvo u odnosu na planirani projekt rekonstrukcije bivšeg prenoćišta HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici.


Izvedbeni problemi


Naime, još u studenom članovi Senata su se usuglasili oko ideje da se devastirani neboder pretvori u studentski dom do 2020. godine te su dali suglasnost za provođenje postupka javne nabave – natječaja za izradu glavnog, izvedbenog i projekta unutrašnjeg uređenja i opreme.



Na dnevnom redu sjednice Senata bio je i prijedlog odluke o donošenju Deklaracije Sveučilišta u Rijeci – Europska otvorena znanost. Riječ je o dokumentu koji podržava Europsku otvorenu znanost te donosi promjenu paradigme u znanosti smanjujući razlike između bogatijih i siromašnijih sveučilišta. Dokument se nadovezuje na prepoznavanje aktualnih izazova EU-a u poticanju istraživačke izvrsnosti i razvoju znanosti temeljene na činjenicama i podupiranje stava da europska znanost mora biti temeljena na zajedničkoj kulturi upravljanja znanstvenim podacima. U cilju podržavanja inicijative Europske otvorene znanosti jučer je donesena Deklaracije Sveučilišta u Rijeci – Europska otvorena znanost.





– Zbog izvedbenih problema oko rekonstrukcije nebodera došlo je do promjene i odlučili smo se da nam prioritet bude ipak opcija koja je bila druga, a to je gradnja paviljona na Kampusu. Riječ je o petom od ukupno 7 planiranih objekata na Trsatu za koji projekt već postoji, a raspolagat će s tristotinjak ležajava. Cilj nam je do 2020. godine osigurati dodatni studentski smještaj, no to ne znači da smo odustali od rekonstrukcije nebodera u Prvomajskoj ulici. Idemo i dalje s tim procesom, no zbog činjenice da se radi o sporom projektu, paviljon na Kampusu postaje prioritet – pojašnjava rektorica.


Poanta je, kaže, daljnji razvoj Kampusa te dodaje kako se rekonstrukcija nebodera HŽ Infrastrukture pokazala izazovnijom nego što se prvotno činilo, a jedna od komplikacija je i zaštita od požara, kao i drugi atesti.


Širi rektorski kolegij


Uz suglasnost za izgradnju studentskog paviljona na Trsatu Senat je jučer dao i zeleno svjetlo za proširenje rektorskog kolegija imenovanjem prorektorice za osiguravanje i unapređivanje kvalitete, a ta je funkcija dodijeljena izv. prof. dr. Marti Žuvić. Pojašnjavajući kako je riječko sveučilište do sada među hrvatskim sveučilištima srednje veličine imalo najmanji broj prorektora, prof. dr. Prijić Samaržija navodi da je rektorski kolegij bio podkapacitiran. Tako je broj riječkih prorektora sada pet, a to je istovjetno prorektorskim mjestima splitskog i osječkog sveučilišta koja veličinom odgovaraju riječkom.


– S obzirom na projekte koje smo pokrenuli, nedostajala nam je osoba koja je kompetentna upravo za to područje, a radi se o međusektorskom portfelju koji obuhvaća nastavu, informatizaciju, znanost te stručnu kvalitetu – navodi rektorica.