Projekt INA-e i Općine

PRIJATELJI DJECE Kostrensko naselje Paveki dobili prvo igralište za najmlađe

Barbara Čalušić



KOSTRENA Paveki su i službeno dobili prvo dječje igralište. Postavljanjem info-ploče projekta koji su realizirale INA i Općina Kostrena označen je završetak izgradnje i opremanja novog dječjeg igrališta u ovom kostrenskom naselju. Iako se radi o jednom od najvećih kostrenskih naselja, Paveki dosad nisu imali adekvatan prostor za igru i boravak djece na otvorenom. Izgradnja novog igrališta koje je smješteno pored velikog zavoja na cesti koja vodi kroz Paveke već je privukla djecu koja su ga odlučila isprobati. Kostrenski načelnik Dražen Vranić se zahvalio je INA-i na podršci i izrazio zadovoljstvo uspješno realiziranim projektom.


– Vjerujem da će u sadržajima novog igrališta podjednako uživati naši najmlađi mještani, kao i oni odrasli, u njihovoj pratnji – rekao je Vranić. Inače, ovu inicijativu pokrenula je Općina Kostrena, a podržala INA u okviru projekta »INA – prijatelj djece«, financiranjem građevinskih radova vrijednih 210 tisuća kuna. Općina je kupila igrala i fitness sprave u vrijednosti od 70 tisuća kuna. Direktor Rafinerije nafte Rijeka Erkki Ranta na otvorenju se dotaknuo INA-inog angažmana u zajednici.



S obzirom na poziciju samo dječjeg igrališta u Pavekima, paralelno sa završetkom radova na igralištu, Općina Kostrena pokrenula je izradu prometnog rješenja kako bi se osigurala što veća sigurnost pješacima, naročito djeci koja će koristiti igralište. Osim postavljanja ograde uz rub kolnika na izlazu iz igrališta, u neposrednoj blizini obilježit će se i novi pješački prijelaz, postaviti usporivači prometa i optičke crte upozorenja te signalizacijski sustav upozoravanja vozača. Elaborat prometnog rješenja koji je izradila tvrtka »Futura trade« dostavljen Službi za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj nakon čije će se suglasnosti krenuti u postavljanju signalizacije.





– INA je već tradicionalno prijatelj djece, a sudjelovanje i podrška dječjim manifestacijama i ustanovama važan su dio naših aktivnosti. Sa zadovoljstvom smo financirali izgradnju igrališta u Pavekima te se veselimo projektima koji slijede – poručio je. U okviru projekta »INA – prijatelj djece«, prošle godine kupljeno je igralo za vanjski prostor Dječjeg vrtića »Zlatna ribica«. U najavi je i sljedeći zajednički projekt u naselju Doričići. Radi se o izgradnji dosad najvećeg, centralnog dječjeg igrališta u Kostreni za koje je prošle godine otkupljeno zemljište. INA će pomoći i u klimatizaciji školskih učionica u OŠ Kostrena.