Odustajanje

POPUSTIO POD PRITISKOM Obersnel se predomislio, neće biti povećanja poreza na potrošnju

Damir Cupać

To će značiti smanjenje prihoda u gradskom proračunu i time dodatno smanjenje rashoda za dva milijuna kuna, objasnio je Vojko Obersnel. Istina je da se cijene nisu smanjile ni nakon smanjenja našeg poreza na potrošnju, pa makar i simbolično kao poruka prema građanima



RIJEKA Nakon što se prijedlog povećanja poreza na potrošnju za sto posto, s 1,5 posto na tri posto, našao na dnevnom redu Gradskog vijeća i nakon što je vladajuća većina u gradskom parlamentu koju čine Srednji blok, HDZ i Hrvoje Burić rekla odlučno ne takvom potezu riječke izvršne vlasti, gradonačelnik Vojko Obersnel se odlučio predomisliti.


– Prije svega želim reći da ću spomenuti prijedlog o povećanju poreza na potrošnju povući s rasprave na Vijeću. Osnovni motiv smanjenja stope poreza na potrošnju s tri posto na 1,5 posto u 2017. godini nije bio populizam kako neki tvrde, nego s jedne strane pomoć ugostiteljima nakon dizanja stope PDV-a s 13 posto na 25 posto, a s druge strane najava uvođenja poreza na nekretnine u 2018. godini koji je trebao osigurati veće porezne prihode kojima bi se supstituiralo smanjenje prihoda uslijed manje stope poreza na potrošnju, ali i anulirao gubitak od ukinutog poreza na tvrtku. Činjenica da se to nije dogodilo i da je Vlada preko noći potpuno izbrisala novi porez na imovinu nakon što ga je godinu dana najavljivala i donijela zakon, i nakon što su sve jedinice lokalne samouprave, uključujući i Grad Rijeku, uložile ne mali novac u pripremu za provedbu navedenog zakona – navodi Obersnel.


Riječki gradonačelnik navodi da je sve skupa rezultiralo smanjenjem prihoda od poreza Grada za oko devet milijuna kuna samo u 2017. godini po toj osnovi, a isto će biti i idućih godina.





Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se i na prozivke da nabavlja novi službeni automobil dok udara po ugostiteljima povećanjem poreza.


– A što se tiče mog službenog automobila, koji je sasvim nepravedno doveden u vezu s ovim porezom, radi se o automobilu srednje klase čija nabava ne košta ništa više od ranijeg auta za koji je istekao ugovor o najmu. Dakle, u rangu je skromnijih službenih vozila i tako je već 17 godina. Ne zanima me nikakav luksuz, niti mu težim, jer ga smatram neprimjerenim. Novi službeni automobil koji vozim nije kupljen, a pogotovo ne za mene osobno, već je u najmu Grada Rijeke kao i svi službeni automobili koji se koriste u Gradu i to temeljem provedenog postupka javne nabave. A rado bih vidio analizu – koje automobile voze moji kolege gradonačelnici – poručio je Obersnel.



– Tome treba pridodati i da će Grad po osnovi poreza na dohodak zbog poreznih izmjena koje je donijela Plenkovićeva vlada i obračuna poreza na dohodak koji se temelji na ostvarenju u 2016. godini, samo u 2017. godini imati manje prihode od poreza na dohodak za oko 35 milijuna kuna, koliko procjenjujemo da će iznositi kompenzacijske mjere za 2017. godinu koje neće trajati vječno.


Sagledavajući sve navedeno, u cilju uravnoteženja prijedloga proračuna za 2018. prihvatio sam prijedlog stručnih službi o vraćanju stope poreza na potrošnju na prijašnji iznos kako bi barem donekle umanjili smanjenje poreznih prihoda uslijed svega rečenog – obrazlaže Obersnel. No, tvrdi da je svjestan problema ugostitelja.


– Svjestan sam problema s kojima se ugostitelji susreću zbog povećanja PDV-a s 13 na 25 posto, povući ću svoj prijedlog, ali očekujem da svi razumiju da to znači, u ovom trenutku uneravnotežen prijedlog proračuna za 2018. godinu koji ćemo morati uravnotežiti kroz smanjenje prihoda i time dodatno smanjenje rashoda za dva milijuna kuna. S druge strane, paradoksalno je da se u isto vrijeme ministar Marić hvali povećanjem prihoda od PDV-a i smanjenjem deficita državnog proračuna očito, dobrim dijelom na račun lokalne samouprave i ugostitelja i hotelijera. Istina je da je ugostiteljima teško nakon dizanja stope PDV-a, ali je također istina da kada je Milanovićeva vlada smanjila PDV na 13 posto, gotovo nitko nije smanjio svoje cijene kao i da se cijene nisu smanjile ni nakon smanjenja našeg poreza na potrošnju, pa makar i simbolično kao poruka prema građanima – zaključio je Obersnel.