Energetska obnova

PGŽ u dvije godine obnovio osam škola i četiri školske dvorane. Na redu su Domovi zdravlja

Barbara Čalušić

Nakon najvećeg ulaganja u školstvo čime je ušteđeno više od 50 posto energije, Primorsko-goranska županija nastavlja s nizom zdravstvenih zgrada Doma zdravlja, njih pet kod kojih su riješeni njihovi imovinsko-pravni odnosi



Osam škola i četiri školske dvorane tijekom protekle dvije godine obnovljene su u sklopu projekta Energetska obnova škola Primorsko-goranske županije u koji je sveukupno uloženo 37,5 milijuna kuna. Kako je jučer istaknuto na završnoj konferenciji ovog projekta, radi se o dosad najvećoj županijskoj investiciji u školstvu.


– PGŽ je kao osnivač škola, uz redovnu izgradnju objekata i školskih dvorana, krenuo u energetsku obnovu osam školskih objekata diljem naše županije. To je najveće naše ulaganje u školstvo čime smo uštedjeli preko 50 posto energije i ostvarili uštede za druge projekte. Sada nastavljamo s nizom zdravstvenih zgrada. Bit će to zgrade Doma zdravlja, njih pet kod kojih su riješeni njihovi imovinsko-pravni odnosi, najavio je jučer primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Natječaj iz 2016. godine


Radi se o projektu koji je 2016. godine prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a resorno ministarstvo donijelo je odluke o financiranju energetske obnove škola u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Rabu, Barbatu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i Cresu. PGŽ je u projektu sudjelovao s 16,5 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva s 11,5 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 7,1 milijuna kuna, a općine i gradovi s 2,3 milijuna kuna.




Silvana Šebalj-Mačkić, ravnateljica Osnovne škole “Petar Zrinski” iz Čabra gdje je energetska obnova obuhvatila i čabarsku srednju školu, kazala je kako je ova investicija znatno podignula standard škole.


– U ovoj školi radim već 27 godina i mogu vam reći da su nam zime bile jako neugodne. Danas je stanje drugačije i jako nam je zbog toga drago, budući da se mi nalazimo na granici sa Slovenijom čije smo standrade dosad mogli samo gledati, a sad im možemo parirati, rekla je Šebalj-Mačkić.


Uzor ostalim investicijama


Najveća ušteda energije ostvarena je u Osnovnoj školi Viktora Cara Emina u Lovranu, čak 83 posto, a načelnik Općine Lovran Bojan Simonić okupljenima je jučer poučio da po uzoru na ovaj projekt treba voditi i druge investicije.


– Rado ćemo ponovo sudjelovati u ovako uspješnom projektu, rekao je načelnik Općine Lovran koja je s najviše pojedinačnih sredstava, sveukupno 600 tisuća kuna, sufinancirala obnovu osnovne škole.


Za provedbu projekta bili su zaduženi županijski Upravni odjel za odgoj i obrazovanje te ustanova REA Kvarner. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin zahvalila je svima koji su sudjelovali na ovom zahtjevnom projektu, dok je ravnatelj REA Kvarner Darko Jardas objasnio da ovaj kapitalni zahvat već sad pokazuje značajne uštede.


– Pratimo potrošnju energenata i vode, a ušteda energije je značajna jer su odabrane škole koje su po pitanju energetske učinkovitosti imale jako loše rezultate pa je tako, primjerice, u Vrbovskom ušteda energije 73 posto, rekao je Jardas.