PGŽ kandidirala Blažicu Sveticki za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, OPG Ivan Katunar za ‘Zlata vrijedan’

Portal Novilist.hr

Blažica Sveticki

Blažica Sveticki



Primorsko-goranska županija kandidirala je OPG Ivan Katunar iz Vrbnika za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj „Zlata vrijedan“ te Blažicu Sveticki iz Ravne Gore na natječaj za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.


Riječ je o izborima kojima se želi promovirati poljoprivredna proizvodnja te pozitivne uspješne priče iz hrvatske poljoprivrede, očuvati kulturna baština kao i potaknuti razvoj ruralnih sredina te zaustaviti starenje i odumiranje sela.


Izbor najboljeg OPG-a organizira Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list, a izbor najuzornije hrvatske seoske žene udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“.




OPG Ivan Katunar iz Vrbnika već tri generacije bavi se proizvodnjom, preradom i prodajom vlastitih autohtonih proizvoda – vina, grožđa, maslinovog ulja likera i rakija. Također, nudi i promovira vinske ture s upoznavanjem autohtonih vina, tradicije i običaja otoka Krka.


Gospođa Blažica Sveticki nastavila je obiteljsku tradiciju uzgoja voća i povrća te preradu plodova gorja i ljekovitog bilja. Proizvodi autohtone proizvode Gorskog kotara – likere, pekmeze, sirupe sokove i ljekovite pripravke. Dugogodišnji je djelatnik u turizmu te inicijator osnivanja udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“. Autorica je knjige i kuharice posvećene očuvanju tradicije i običaja kao i ljekovitosti plodova i bilja Gorskog kotara.


Podsjetimo, Primorsko-goranska županija godišnje izdvaja oko 300 tisuća kuna putem natječaja za mjere ruralnog razvoja. Zbog raznovrsnosti područja i poljoprivredne proizvodnje na području županije, PGŽ je potaknula i sufinancirala zaštitu sorti, pasmina i proizvoda. Tako je oznaka izvornosti krčkog pršuta prvi proizvod Republike Hrvatske sa zaštitom na razini Europske unije. Zaštićeno je i maslinovo ulje, a u postupku je zaštita meda meduna, krčkog sira, Creske janjetine i meda od primorske kadulje. Osim toga verificirane su autohtone pasmine Krčke, Rapske i Creske ovce te podignut nasad autohtonih sorti vinove loze s kolekcijom svih sačuvanih i sakupljenih sorti. Podignut je i nasad s autohtonim sortama maslina na Cresu.


Također, putem županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u suradnji s Lokalnim akcijskim grupama – Gorski kotar, Terra liburna, Kvarnerski otoci i Vinodol, Županija pruža pomoć i edukacije za korištenje fondova EU za ulaganja u ruralna područja.


Centar poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije provodi niz projekata vezanih uz revitalizaciju ruralnog prostora među kojima se ističe cjeloviti marketinški projekt promocije proizvoda Primorsko-goranske županije putem projekta „Kašetica Primorsko-goranska“.