Press kolegij

PGŽ će od jeseni će imati manje gimnazijskih razreda, učenike se usmjerava u struke

Tihana Tomičić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Kod planiranja se nastojalo pravilno vrednovati neka zanimanja koja su u funkciji razvojnih programa (brodogradnja, građevina, pojačani razvoj obrtništva i malog poduzetništva), specifičnih i značajnih za područje PGŽ, a deficitarnih po broju raspoloživih kadrova na tržištu rada

RIJEKA Zamjenica župana Marina Medarić najavila je da će ove godine za učenike koji upisuju prve razrede srednjih škola biti osigurano 2.802 upisnih mjesta u 126 razrednih odjela. Taj broj je nešto veći od 2.500, što je pretpostavljeni realni broja učenika, ali cilj je da se svakom djetetu omogući da upiše program koji želi i za koji zadovoljava formalne uvjete. Također, dodala je kako je dobra vijest da ove godine iz sustava osnovnih škola PGŽ-a izlazi 82 učenika više nego godinu ranije.Inače, 30 srednjih škola kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nude sveukupno 88 različitih programa, od čega 5 gimnazijskih, jedan petogodišnji strukovni program, 37 četverogodišnjih strukovnih programa, 35 trogodišnjih strukovnih programa, 2 dvogodišnja strukovna programa, 3 umjetnička programa, te 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju.

Potrebe tržišta rada




Zamjenica je također istaknula da se prilikom izrade prijedloga plana upisa učenika u I. razred srednje škole vodilo računa o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima u srednjim školama kao i projekciji budućeg razvoja Županije te je ovaj prijedlog usuglašen sa Zavodom za zapošljavanje, HGK-om i Obrtničkom komorom. Kod planiranja nastojalo se pravilno vrednovati neka zanimanja koja su u funkciji razvojnih programa (brodogradnja, građevina, pojačani razvoj obrtništva i malog poduzetništva), specifičnih i značajnih za područje Primorsko-goranske županije, a deficitarnih po broju raspoloživih kadrova na tržištu rada. Novost u odnosu na prošlogodišnji prijedlog je smanjenje broja učenika u gimnazijskim programima s 26 na 24 učenika po razredu, čime se pokušalo usmjeriti određeni broj učenika u strukovna zanimanja.



Adam Butigan je izvijestio i da je dovršena prostorno-planska dokumentacija za izgradnju sunčane elektrane Orlec na Cresu koja obuhvaćža prostor od 17 hektara i ima planiranu snagu od 6,5 megavata, što će biti prva sunčana elektrana u RH jača od jednog megavata. Kreće se i s pripremom za drugu fazu elektrane Orlec Zapad također snage 6,5 megavata.



Aktivnosti ustanova


Na redovitom press kolegiju ravnatelji županijskih javnih ustanova predstavili su najvažnije programske aktivnosti ostvarene u prošloj godini, kao i planove za 2018. Sonja Šišić, ravnateljica JU Priroda istaknula je da je ta ustanova u prošloj godini raspolagala s 6,1 milijuna, a spomenula je intenzivne aktivnosti na pripremi projekata za financiranje iz EU fondova.– Između ostalog odobreno je 430.000 kuna za uređenje infrastrukture izletišta Kamačnik, a u ovoj godini JU Priroda očekuje i odobrenje EU sredstava za projekt uređenja Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici koji je već prošao dvije od ukupno tri faze valorizacije, a u programu je i uređenje nove didaktičke Risje staze u Park šumi Golubinjak.

Ravnatelj REA Kvarner Darko Jardas podsjetio je da je upravo okončan postupak preregistracije iz trgovačkog društva u županijsku javnu ustanovu. »Najveći projekt s kojim smo prošle godine aplicirali na strukturne EU fondove bila je energetska obnova čak 8 školskih objekata, za što su upravo u tijeku postupci javne nabave za izvođače i nadzor. Do kraja ove godine ili najkasnije početkom sljedeće godine taj projekt trebao bi biti u cijelosti dovršen«, najavio je Jardas.


Adam Butigan, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje PGŽ, izvijestio je da je u ovoj godini ustanova u poslu izmjene plana za povećanje kapaciteta ribogojilišta kod otoka Plavnik te dislociranje lokacije za golf na Lošinju.