Koronavirus

Otvoreno – zatvoreno: Zašto je riječka ribarnica ekspresno prestala s radom?

Slavica Kleva

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

 Otvorili smo paviljone jer su u njima štandovi koji imaju pult i odvojeni su od kupaca. Ovo na ribarnici neće ići, kažu u Stožeru Civilne zaštite



RIJEKA – Za razliku od predvečerja i noći kada grad izgleda sablasno pust, jučerašnje sunčano jutro izmamilo je pokojeg šetača na pristojnoj udaljenosti jedan od drugoga. S obzirom da je Stožer civilne zaštite odobrio otvaranje tržnica, one glavne, na Brajdi i na Zametu, malobrojni sugrađani su krenuli u nabavku svježeg mesa. No, onaj tko je požurio na ribarnicu do deset sati uspio je kupiti srdelu, poslije tog vremena ipak je pala odluka o njezinom zatvaranju. I ona mala na Brajdi. Zašto?, upitali smo djelatnike Civilne zaštite koji su tijekom cijelog prijepodneva bili na terenu i provjeravali na koji se način provode nove mjere.


– Ne može, ipak je riječ o otvorenim bankovima, veliki je rizik. Otvorili smo paviljone jer su u njima štandovi koji imaju pult i odvojeni su od kupaca. Ovo na ribarnici neće ići, doznali smo.


Mliječni paviljon


No, u mliječnom paviljonu otvoreno je nekoliko pultova, osjeti se strah, ali i nadaju se da neće opet povući odluku.




– Jer onda stvarno nema smisla raditi, doznajemo od prodavačica na mliječnom pultu koja je upravo dobila svježi namaz od bakalara, krenuli su kaže nam u nabavu i evo čekaju svježi kvasac da stigne.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



U drugom paviljonu otvoreno je nekoliko mesnica. Zatekli smo na radnom mjestu Antu Ćukovića iz mesnice Slivnica. Vrti glavom, nije siguran da će to biti rješenje na duže staze. Misli naravno na mogućnost da se opet zatvori, a onda nema povratka dok sve ne prođe.


– Teško je imati svježe meso, morate paziti na nabavu, unaprijed planirati, no nisam siguran hoće li ove nove mjere, otvaranje paviljona biti malo dužeg vijeka.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



U razgovor se uključio i Ivo Sinovčić ispred Ugora d.o.o, koji je netom došao iz ribarnice koja je zatvorena.


– Ni sam nisam pametan, ne možete ostaviti neke ribare da rade, a drugi da ne rade. A bankovi jesu na gusto, ako ih razrijedite neće svi moći prodavati, tako da ni sam nisam pametan što je najbolje rješenje, kaže nam Sinovčić.


Nisu to cipele, nego meso, iskreno će mesar Danijel sa štanda Vimis, jednog od rijetkih koji je u prizemlju paviljona otvorio mesnicu.


– Mi ćemo se još i snaći jer imamo i preradu mesa, ali drugi?, pita se Danijel.


Prazan kat


Braća Smojver također otvorili mesnicu, tek su počeli pripremati malo jaču nabavu, ipak se bliže uskršnji blagdani, no, skeptični su, jučer su vele nam, kupci bili vrlo oprezni.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



– Dobro je da su tržnice otvorene, ljudi barem mogu kupiti malo svježeg mesa, nije loša ideja, vidim da su poduzete sve mjere predostrožnosti, mjere dezinfekcije, jedan ulaz je zatvoren, puštaju se kupci po njih nekoliko, tako da doista nema bliskih kontakata, moglo bi to zaživjeti, kazala nam je u prolazu jedna sugrađanka koju smo zatekli u nabavi mesa, ne nekih velikih količina, već za dnevne potrebe.


– Uspio sam kupiti malo srdela, netom prije nego li su zatvorili ribarnicu, kazao nam je Marko, koga smo zatekli na štandu s mesom.


– Vidim da je na ulazu redar, nudi dezinficijens, ulaziš u paviljon i potom ponovo dezinficiraš ruke. Meni je to potpuno ok, bilo bi dobro kad bi bilo malo povrća i voća, kaže nam sugovornik.


Na katu paviljona nema nikoga, hoće li se možda koji OPG-ovac prihvatiti rada u zatvorenom dijelu, jer i na katu ima dosta ispražnjenih prostora, baš kao i u prizemlju? Vrijeme će nam odgovoriti na ta pitanja.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



Zametska ribarnica jedina s uvjetima za prodaju, ali – zatvorena


Na Brajdi smo uhvatili trenutak kada su djelatnici Stožera zatvarali ribarnicu. Na žalost, otvoreni su bankovi, morali smo pribjeći ovom rješenju, doznali smo. Tako je i ono malo kašeta sa svježom ribom moralo biti uklonjeno.


U Brajdinom paviljonu samo dva mesara. Jedan od njih, Davor Knežević nabavio svježeg mesa, ne zna ni on sam kako će to ići.


Da barem dođu ove ženice za zelenjavom, evo ima, ovdje praznih pultova, bilo bi ipak bolje, a i poštivat će se mjere higijene, kaže nam Davor.


 


Foto: S. KLEVA


Foto: S. KLEVA



Na zametskoj tržnici ribarnica ima jedina optimalne uvjete za prodaju svježe ribe, ona je u sastavu zatvorenog štanda, no, jučer je bila zatvorena.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER