Top tema

Otvorena sedma “Rijeka psihologije”

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Do 25. veljače u raznim aktivnostima sudjelovat će 80 psihologa te tridesetak stručnjaka drugih profila, a ukupno će se ponuditi 84 aktivnosti na 49 lokacija



RIJEKA U više od sto hrvatskih gradova ovog tjedna psihologija će biti top tema jer održava se Tjedan psihologije koji se započeo provoditi prije jedanaest godina u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva. Mi u tom tjednu našim građanima donosimo »Rijeku psihologije«, čiji je jedan od inicijatora Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci – istaknula je na sinoćnjem otvaranju sedme »Rijeke psihologije« predsjednica organizacijskog odbora Ines Jakovčić.


Dodajući kako se u tu manifestaciju svake godine uključuje i pedesetak studenata koji ulože 500 sati voloneterskog rada, Jakovčić je najavila da će do 25. veljače u raznim aktivnostima sudjelovati 80 psihologa te tridesetak stručnjaka drugih profila, a ukupno će se ponuditi 84 aktivnosti na 49 lokacija. Riječ je o najbogatijem programu do sada koji će se baviti temama poput roditeljstva i odgoja djeteta, uloge očeva, osjećajima, međuljudskim odnosima, rukovođenja, pregovaranja, traženja posla, donošenja odluka, zdravlja, stresa, mindfulnessa, različitim psihoterapijskim pravcima i tehnikama, a o svemu tome posjetitelji će nešto više moći saznati na besplatnim predavanjima, radionicama, tribinama, okruglim stolovima i sličnim aktivnostima.


Cilj svih tih aktivnosti, prema riječima pročelnika Odsjeka za psihologiju Dražena Domijana, popularizacija je psihologije i promicanje njenog položaja u društvu.





Osim promocije struke, »Rijeka psihologije« ima i humanitarni karakter, a kako je istaknula Ines Jakovčić proteklih sedam godina u sklopu manifestacije prikupljeno je više od 48 tisuća kuna. Ovog se tjedna prodajom promotivnih materijala po simboličnim cijenama od 3 do 15 kuna prikupljaju sredstva za Centar za autizam, a prodajno-promotivni štandovi postavljeni su na dvije lokacije, na Korzu i u ZTC-u. Uz Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta »Rijeku psihologije« organiziraju i Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra, Udruga studenata psihologije Psirius, Grad Rijeka, Ri Psi Alumni klub, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskog fakulteta te Društvo psihologa Primorsko-goranske županije.



– Tijekom ovog tjedna govorit će se o aktualnim i društveno relevantnim temama, a manifestacija pokriva sva područja psihologije. Tradicionalno i ove se godine organizira humanitarna akcija čiji će prihod ići za nabavu opreme za opremanje senzornog parka Centra za autizam – kazao je Domijan.


Iznoseći mišljenje kako »Rijeka psihologije« postaje brand ne samo Filozofskog fakulteta, nego i Rijeke, dekanica te ustanove Ines Srdoč Konestra kazala je da je upravo Odsjek za psihologiju jedan od najvećih odsjeka te ustanove, a uspješan tjedan organizatorima poželjeli su i Karin Kuljanić u ime Hrvatske psihološke komore te prorektor za financije riječkog Sveučilište Davor Vašiček.


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin najavila je pak kako će Županija iduće godine biti glavni pokrovitelj »Rijeke psihologije«, a u ime ovogodišnjeg generalnog pokrovitelja Grada Rijeke manifestaciju je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Mirko Filipović ustvrdivši da se »Rijeka psihologije« prelila izvan riječkih granica te da organizatori na to mogu biti ponosni.