Svečana skupština

Osnovan Primorski Hrvat, udruga čija je vizija promicanje baštine

Sandy Uran

Snimila Sandy URAN

Snimila Sandy URAN

Na svečanoj skupštini kojoj su nažočili poznata lica, među kojima je bio i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, istaknuto je da je za ime Primorski Hrvat zaslužan pisac i pjesnik Rikard Katalinić Jeretov, koji ga je nadjenuo Društvu 1895. godine



RIJEKA U Hrvatskoj čitaonici na Trsatu održana je osnivačka skupština Primorskog Hrvata, na istom mjestu gdje je djelovalo društvo pod istim imenom od 1897. do 1929. godine.


Na svečanoj skupštini kojoj su nažočili poznata lica, među kojima je bio i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, istaknuto je da je za ime Primorski Hrvat zaslužan pisac i pjesnik Rikard Katalinić Jeretov, koji ga je nadjenuo Društvu 1895. godine.


Ovom prigodom članica pokretačkog odbora diplomirani politolog Vedrana Spadoni Štefanić kazala je kako je pokretački odbor Primorskog Hrvata dobio od Ministarstva kulture pravo uporabe znaka 2018. Europska godina kulturne baštine te da Rijeka dobiva udrugu čija je vizija promicanje baštine. Za prvog predsjednika udruge odabran je kipar Zvonimir Kamenar, a dopredsjednici su mr. sc. Blaženka Kulić i dr. med. oftalmolog Bernard Mrak.




Tekst svečane pjesme Primorski Hrvat napisala je Ljubica Kolarić Dumić, uglazbila Mirjana Žužić, a snimana je u Studiju Maraton Olje Dešića. Ovom prigodom je istaknuto i da će udruga osnovati skupinu hrvatskoga plesnog folklora te osnivanje povijesne garde znamenitoga riječkog kapetana Nikole Jurišića.


Počasni članovi su Radojka Šverko, Vlasta Juretić koje su održale i prigodne emotivne govore te Rado Žić Mikulin u ime kojeg je priznanje i poklon preuzeo »Krčki knez Frankopan«, Duško Jeličić Dule koji je svečanost oplemenio pjesmom. U glazbenom dijelu programa nastupila je i klapa Gardelin. Uslijedilo je ugodno druženje uz domjenak.