Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Posjet Vukovaru

Osmaši iz PGŽ-a u Gradu heroju: "Tko bi rekao da ta povijest može biti zanimljiva"

Učenici OŠ Sv. Matej u Vukovaru / Foto: M. GRACIN
Učenici OŠ Sv. Matej u Vukovaru / Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2019. u 8:42 2019-11-14T08:42:21+01:00

VUKOVAR - Polaznici osmih razreda četiriju osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije - OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije, OŠ Matulji, OŠ Sv. Matej Viškovo i OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, njih 150-ak u pratnji petnaestak profesora jučerašnji i današnji dan proveli su na terenskoj nastavi i to onoj iz povijesti. »Povijest u Vukovaru«, dvodnevni je program koji financira država, a po prvim reakcijama osmaša, jako im se sviđa i Vukovar i predavanja kojima su nazočili tijekom jučerašnjeg jutra.

- Bilo je super, u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar odslušali smo dva predavanja. Jedno je bilo o Domovinskom ratu, a drugo o bitki za Vukovar. Puno smo toga naučili, a predavanja su bila primjerena našem uzrastu, s puno animacija i baš je bilo ok, kazali su nam razdragani Matuljci.

Opatijci, koji su na put za Vukovar krenuli u 2.30 u noći s utorka na srijedu, tvrde kako nisu nimalo umorni i kako jedva čekaju razgled Vukovara i njegovih znamenitosti. Osim Memorijalnog centra, u sklopu kojeg se nalazi i hostel Dubrovnik u kojem su učenici smješteni, u vrlo bogatom programu njihovog dvodnevnog boravka u Vukovaru naći će se još i razgled Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja vučedolske kulture, crkve sv. Filipa i Jakova, a slobodno vrijeme do večere mogu ispuniti ili plovidbom po Dunavu elektrosolarnim brodom Waterbus Magenta 1, ili odlaskom u šetnju gradom. ili pak odlaskom na plivalište i kuglanu.

Današnji dan u Vukovaru mladi će Gorani i Primorci uz stručno vodstvo posjetiti memorijalna mjesta na području grada Vukovara, između ostalog Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991., izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon obilaska memorijalnih mjesta i ručka, slijedi Škola mira i kviz znanja, a onda povratak kući.

U Vukovaru i učenici OŠ Matulji / Foto: M. GRACIN

- Meni je ovo četvrta »Povijest u Vukovaru«, i zbilja mislim da je ideja odlična. Učenici su zadovoljni. Predavanja su super, sve je super, kazala je Tea Kos, profesorica u matuljskoj osnovnoj školi.

Najbolji zaključak o boravku u Vukovaru »ispalio« je jedan osnovac iz OŠ Sv. Matej: Tko bi rekao da ta povijest može biti zanimljiva!

Opatijci na predavanju o Domovinskom ratu / Foto: M. GRACIN

Veseli i neumorni polaznici OŠ Lokve / Foto: M. GRACIN

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.