Obećali i ostvarili

Općina Jelenje zaradila peticu iz transparentnosti

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Sjećamo se da smo 2016. godine bili na suprotnom kraju ljestvice, komentirao je načelnik Općine Robert Marčelja



JELENJE Institut za javne financije predstavio je početkom srpnja rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Općina Jelenje u najnovijem istraživanju ocijenjena je najvišom ocjenom (5) te se shodno tome svrstala među najtransparentnije općine u Hrvatskoj.


– Ono što smo našim mještanima obećali, to smo dobrim dijelom i ostvarili. Postali smo maksimalno transparentna jedinica lokalne samouprave. Sjećamo se da smo 2016. godine bili na suprotnom kraju ljestvice. Naše stručne službe, uz pomoć vanjskih suradnika, potrudile su se i objavile sve relevantne dokumente vezane uz poslovanje Općine Jelenje, a uskoro se očekuje i novi paket e-usluga koji će našim mještanima pomoći da što prije ostvare svoja prava, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Dodaje kako je Općina Jelenje u proteklom razdoblju uložila mnogo truda kako bi od najnetransparentnije općine zadovoljila obveze zakona o proračunu i zakona o pravu na pristup informacijama te preporuke Ministarstva financija. Navedenim metodama i sistematičnošću u radu pozitivan trend nastavit će se i ubuduće, ističe Marčelja.




Podsjeća se i da proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno objavljene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.