Draga destinacija

Omiljeno kupalište: Napravili smo đir po kostrenskim plažama

Majda Bembić

Neki šljunak i gužvu / Snimio Roni BRMALJ

Neki šljunak i gužvu / Snimio Roni BRMALJ

Šetnica je duga, plaža ima puno, pa svatko bira što mu paše – šljunčane plaže, betonirani platoi ili stijene za one koji vole da je oko njih ipak nešto manje ljudi, koji vole na moru biti sami. Radnim danom ujutro još se i može pronaći mjesto za staviti ručnik, čak dva, tri ili više, a već popodne, priča se mijenja



KOSTRENA  Kad sunce uprži, iz asfalta isparava i temperature se popnu do 30 ili više stupnjeva, najbolje osvježenje čovjek može potražiti na moru. Sunčanje na plaži, u društvu dobre knjige u hladu, kako kome drago, ali važno je da je more blizu i da nudi ono što nam je potrebno – osvježenje. Barem privremeno.


Kostrenjani, Riječani, ali i brojni turisti svoju ljetnu oazu osvježenja nalaze i pronalaze upravo u Kostreni.


Šetnica je duga, plaža ima puno, pa svatko bira što mu paše – šljunčane plaže, betonirani platoi ili stijene za one koji vole da je oko njih ipak nešto manje ljudi.Skroz u reduRadnim danom u jutarnjim satima još se i bez problema može pronaći mjesto za staviti ručnik, čak dva, tri ili više.


Kostrena: Neki vole stijene i osamu / Foto Roni BRMALJ


Kostrena: Neki vole stijene i osamu / Foto Roni BRMALJ





U suncu i moru uživaju pretežito stariji ljudi i djeca, kao i školarci koji uživaju u blagodatima dana bez školskih knjiga. A već popodne, priča se mijenja.


Naporan radni dan najbolje je zaboraviti na plaži, u moru, sam ili u dobrom društvu i uz šalicu kave ili što god već nekome drago.


Kafića i restorana odnosno fast foodova zapravo ne manjka, a ugostitelji s kojima smo porazgovarali kažu da su uglavnom zadovoljni poslom i sezonom, iako su terase u jutarnjim satima nemjerljivo praznije nego u popodnevnim. Ali kažu oni, nećemo se previše žaliti.


Kostrena: U kostrenskom moru uživaju i psi / Foto Roni BRMALJ


Kostrena: U kostrenskom moru uživaju i psi / Foto Roni BRMALJ



Svoju ljetnu oazu u Kostreni mogu pronaći i četveronožni ljubimci. Plaža pa pse, Mikulova kava, njihovo je carstvo. Spustili smo se dolje, manje da ih gledamo kako uživaju, jer na to smo mogli u tom trenu biti samo ljubomorni, a više da pitamo njihove vlasnike jesu li zadovoljni plažom.



Ono na što se gosti i kupači mogu požaliti je poskupljenje parkinga od čak 100 posto koje je stupilo na snagu ove sezone. Dva sata parkiranja sada ćete na parkinzima kojima upravlja Komunalno društvo Kostrena platiti 10 kuna, dok je prijašnjih nekoliko godina ta cijena za isto vrijeme parkiranja iznosila tek 5 kuna. Četiri sata parkiranja koštat će vas 20 kuna, za parkiranje do kraja dana odnosno do 21 sat morat ćete izdvojiti 30 kuna, a cijena dnevne karte koja vrijedi 24 sata koštat će vas 120 kuna. Ali unatoč stopostotnom poskupljenju, u popodnevnim satima teško je pronaći parkirališno mjesto, više-manje sve bude popunjeno, a od ove godine u funkciju je stavljeno i novo parkiralište iznad uvale Svežanj. Ako ste tek povremeni kupač u Kostreni, cijena vam možda i nije toliko previsoka, ali ako dolazite na gotovo svakodnevnoj razini, poskupljenje ćete ipak osjetiti na budžetu.



Oni s kojima smo razgovarali, kažu da jesu. Iako pretjeranih sadržaja nema, kažu da je plaža skroz u redu i da zadovoljava njihovim potrebama.


»Prisilno« sam se i okupala, kada je prekrasan bijeli čupavi pas, prvo strpljivo čekao svoju vlasnicu s kojom sam razgovarala da mu baci lopticu u more, a onda odlučio da bi ipak mogao more malo otresti sa sebe. I zapravo sam mu bila zahvalna na tome, izjavljujem ovo bez trunčice ironije. To mi je osvježenje bilo potrebno.


Kostrena: Ako nema hlada, ima suncobrana / Foto Roni BRMALJ


Kostrena: Ako nema hlada, ima suncobrana / Foto Roni BRMALJ



Manje je – više


Od ostalih sadržaja, Kostrena zapravo i ne nudi previše. Sadržaja za djecu baš i nema, ali budući da se ne radi o klasičnom obliku gradske plaže, to se možda ne može previše ni očekivati. Od onoga što smo vidjeli, postoji mogućnost unajmljivanja jet skija i to je zapravo to.


Ali nekad je i manje zapravo više, naravno, zavisi o preferencijama. Ipak, Kostrena će sigurno i dalje ostati jedna od najdražih morskih ljetnih destinacija stanovnicima riječkog prstena gdje se vikendom traži mjesto za ručnik više na plaži.
U Kostreni se može iznajmiti jet-ski / Foto Roni BRMALJ


U Kostreni se može iznajmiti jet-ski / Foto Roni BRMALJ


Kostrena / Foto Roni BRMALJ


Kostrena / Foto Roni BRMALJ


 


Kostrena: Uvijek gužvovito kod »Galeba« / Foto Roni BRMALJ


Kostrena: Uvijek gužvovito kod »Galeba« / Foto Roni BRMALJ