G-guides

Oko 120 sudionika okupilo se u Rijeci na Kongresu turističkih vodiča Alpe Adria

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



Kongres turističkih vodiča Alpe Adria okupio je danas u Rijeci oko 120 vodiča s područja Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Grčke. Okupljanje ovih, kako ih mnogi nazivaju, diplomata svog kraja, organiziralo je udruženje G-guides iz Slovenije i Sonja Tudor iz Rijeke.


Riječka vodičkinja pojasnila je kako je ovo deseti ovakav kongres i prvi koji se održava u Rijeci i to s temom UN-ove godine ruralnog razvoja i UN-ove godine zdravog življenja na temelju biljaka.


Vodiči iz regije tako su naglasak dali na gastronomiji u turizmu koja je za mnoge turiste jedan od najvažnijih motiva putovanja. Tina Hudnik, osnivačica udruženja vodiča G-guides, kazala je kako se želi kolegama predstaviti trendove u gastronomiji i pokazati im što oni mogu napraviti u smislu gastrodiplomacije.




Tudor je, pak dodala kako kako postoji puno prostora za suradnju kao i da Rijeka i okolno područje u toj Alpe – Adria priči imaju što za pokazati.


– Mi kao regija i sama Rijeka u toj priči možemo ponuditi puno toga, od palente kompirice, grobničkog sira, specijaliteta od divljači do specijaliteta od ribe. Mi smo posebni upravo po tome što se ovdje radi o regiji „mare – monti“ i to je jedna od naših prednosti, zaključila je riječka vodičkinja.