Odgovornost nastavnika

Odzvonilo nepoštenom lobiranju: Profesori koji uvjetuju izlazak na ispit kupnjom literature bit će kažnjeni

Ingrid Šestan Kučić

Studenti riječkog Sveučilišta takav dokument imaju već četiri godine / arhiva NL

Studenti riječkog Sveučilišta takav dokument imaju već četiri godine / arhiva NL

Popis stegovnih djela je poduži, a na njemu su se našli i nedopušteno lobiranje, izvršenje radnih zadataka pod utjecajem alkohola ili drugih opijata, uvjetovanje izlaska na ispit kupnjom literature ili pak traženjem i primanjem darova



Pisano upozorenje, redoviti ili izvanredni otkaz ugovora o radu te raskid ugovora o radu stegovne su mjere koje predviđa novi Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika Sveučilišta u Rijeci koji je stupio na snagu s prvim danom veljače.


Studenti takav dokument imaju već četiri godine, a jedna od mjera koju predviđa novi dokument za nastavnike može se zaraditi opetovanim kašnjenjem na nastavu, nemarnim izvođenjem nastave, neopravdanim odbijanjem izvršenja obaveza iz radnog odnosa, neopravdanim nedolaskom na radno mjesto, zlouporabom korištenja bolovanja, ali i neovlaštenim odavanjem tajne poslodavca.


Popis stegovnih djela je poduži, a na njemu su se našli i nedopušteno lobiranje, izvršenje radnih zadataka pod utjecajem alkohola ili drugih opijata, uvjetovanje izlaska na ispit kupnjom literature ili pak traženjem i primanjem darova. Neovlašetni istupi u javnosti u ime poslodavca, kao i istupi u javnosti u kojima se iznose netočne informacije ili predstavljanje osobnih stavova kao stavova poslodavca također se smatraju stegovnim djelima, kao i svaki oblik diskriminacije, nedolično i neprimjereno ponašanje, povreda autorskih prava i drugih prava intelektualnog vlasništva.




Na tom popisu svoje mjesto je dobilo i plagiranje, a Pravilnik predviđa mogućnost davanja izvanrednog otkaza ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz ugovora o radu. Takvim se povredama smatra davanje netočnih podataka ili krivotvorenje isprava, obavljanje poslova iz djelatnosti poslodavca za drugog poslodavca bez suglasnosti poslodavca, neopravdan izostanak s posla dulje od dva dana uzastopno, nasilničko ponašanje, ozbiljna i izravna prijetnja ili pak otuđenje imovine.


Pojašnjavajući kako svaka sastavnica Sveučilišta može izraditi vlastiti Pravilnik o stegovnoj odgovornosti, prorektorica za studije i studente prof. dr. Sanja Barić ističe da donošenje Pravilnika ima preventivnu ulogu.


– Pravilnik koji je donesen na razini Sveučilišta izravno se primjenjuje samo na sveučilišne odjele, dok ostale sastavnice imaju rok od 60 dana da donesu vlastiti Pravilnik ili pak prihvate naš. Neki fakulteti već su ranije razradili vlastite Pravilnike, no kako taj dokument nisu imale sve sastavnice, cilj je bio omogućiti poslodavcima, odnosno dekanima, mehanizme sankcioniranja. Pravilnik je svojevrsna pravna pomoć za eventualne problematične situacije koje bi se mogle dogoditi, zaključuje prorektorica.