Dani Učiteljskog fakulteta

Odgajatelji i učitelji ‘udaraju’ temelj društva

Ingrid Šestan Kučić

Učiteljski fakultet obilježio trinaestu godišnjicu postojanja / Foto R. BRMALJ

Učiteljski fakultet obilježio trinaestu godišnjicu postojanja / Foto R. BRMALJ

Učiteljski fakultet jako dobro odgovara na izazove današnjeg društva. Upravo zato je iznimno bitno da se promptno odgovara na probleme i izazove, a ovaj se fakultet jako dobro nosi s brzim promjenama koje donosi život, istaknula pročelnica Sanda Sušanj



RIJEKA Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci danas je u sklopu Dana Učiteljskog fakulteta obilježio trinaestu godišnjicu postojanja, a iako je riječ o jednoj od najmlađih sastavnica Sveučilišta, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj naglasila je da je Učiteljski fakultet već stigao daleko ispred cilja.


– Tu se obrazuju generacije odgajatelja i učitelja, ljudi koji »udaraju« temelje društva, a Učiteljski fakultet jako dobro odgovara na izazove današnjeg društva. Sva istraživanja pokazuju da je upravo taj dio obrazovanja važan, dio koji se odnosi na predškolsku i ranu školsku dob. Upravo zato je iznimno bitno da se promptno odgovara na probleme i izazove, a ovaj se fakultet jako dobro nosi s brzim promjenama koje donosi život, istaknula je pročelnica.


U svom godišnjem izvješću o radu te ustanove u proteklih godinu dana dekanica prof. dr. Lidija Vujičić navela je da ta ustanova broji 452 studenta, 30 nastavnika, 10 vanjskih suradnika te 8 zaposlenika u stručnim službama, a studenti joj već niz godina daju visoke ocjene.




Poseban je naglasak stavila na vježbaonice fakulteta kao produžene ruke te ustanove, a riječ je o riječkim školama i vrtićima u kojima 10 odgajatelja te 49 učitelja ima statuse mentora.


– Otvorenost i povezanost sa zajednicom dio je misije Učiteljskog fakulteta, a ta se misija realizira kroz niz projekata koje provodimo sa zajednicom. Naša nastavna baza je i Dom mladih, a ono što nas čini prepoznatljivima je i volonterski rad, kazala je dekanica.


Tijekom prošle akademske godine diplomu te ustanove steklo je 109 studenata, a osvrćući se na znanstvenu djelatnost, dekanica je istaknula da se provodi pet projekata koje financira Sveučilište te se osvrnula i na uključenost fakulteta u EPK-a kroz projekt »Susjedstvo Kampus«.


– U okviru tog projekta realizirat će se projekt kako bez suza u dječji vrtić i školu, a uključujemo se i u niz drugih aktivnosti, najavila je prof. dr. Vujičić.


Fakultet je aktivan i u projektima popularizacije znanosti, u međunarodnoj suradnji, a Centar za istraživanje djetinjstva primljen je u europsku organizaciju »Nada za djecu« koja se bavi dječjim pravima. Poseban naglasak u radu ustanove stavlja se na programe cjeloživotnog obrazovanja pa je dekanica za ovu akademsku godinu najavila dva nova programa, a riječ je o glazbi u odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama te programu za voditelje kinezioloških aktivnosti.