Kulturno dobro

Obnovljen kultni grafit “Paraf Punk” na Kozali: Bašćanska ploča urbane, popularne kulture

Ljiljana Hlača

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Obnovom i zaštitom ovog natpisa dokazujemo da prepoznajemo svoje vrijednosti i pratimo svjetske trendove jer se nedavno i u Londonu zaštitio grafit mural Davida Bowiea, rekao je Velid Đekić



RIJEKA Nakon 40 godina od nastanka na nogostupu Lorenzovih stuba na Kozali obnovljen je riječki grafit Paraf punk. Natpis je prije dvije godine Grad Rijeka proglasio zaštićenim kulturnim dobrom (ovo je drugi zaštićeni grafit u Hrvatskoj uz onaj Osijek – Nepokoreni grad), a sada ga je ponovio njegov autor Vlater Kocijančić, pjevač i jedan od osnivača spomenutog benda, uz nazočnost predstavnika Grada Rijeke. 


– Bio sam tada mlad i nestašan dječarac koji je živio u neposrednoj blizini. Bilo je kasno ljetno poslijepodne i uzeo sam kantu bijele boje i napisao Paraf punk, prisjetio se tog trenutka član istoimenog benda Valter Kocijančić dok je kistom tapkao po napravljenoj šabloni, a koju je prethodno napravio riječki umjetnik Ivan Matošić, pokušavajući ponoviti ono što je napravio 1977. godine.


Šablonu nije bilo lako napraviti jer od originalnog »traga« zapravo nije puno ostalo: stoga je ona učinjena prema sačuvanim fotografijama.




– Tada u to doba nije bilo grafita u Rijeci kao danas. Ma mi nismo ni znali što je to. Za nas u to doba, ovo je bila reklama. Drago mi je da je obnovljen, sve me to vratilo u to doba i malo sam se pomladio – naravno ne fizički već psihički. Nemoguće je sve to u 99 posto ponoviti, ali trudit ću se. Ona boja trajala je 40 godina, nadam se da će barem toliko izdržati ova, dodao je dalje Kocijančić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je tom prilikom da je dobro da se grafit spasio od zaborava i da ne bi bilo loše da on bude spomenik od nacionalnog značaja.


Izrazio je nadu da će to jednom netko u ovoj državi i shvatiti.



– Ponosni smo što je iz ovog kvarta, iz Rijeke krenuo punk pokret kao i na ono što su radili Parafi a kasnije nastavili Termiti, naveo je riječki gradonačelnik.


Grafit je izravno svjedočanstvo vrlo ranog početka ovog subkulturnog pokreta u glazbi; to je jedan od europski vrijednih znakova riječkog urbanog duha.


Riječki publicist Velid Đekić ga je povezao s Bašćanskom pločom, koja se smatra najznamenitijim spomenikom rane hrvatske pismenosti.


– Danas pokušavamo ponoviti original, trenutno naslućene ostatake bijele boje koja se razlila zbog neravne površine a koja ukazuje na grubost izrade ali i na grubost koju je propagirao punk pokret.


Ovaj grafit ima značaj Bašćanske ploče, ali u kontekstu popularne kulture, s ozbirom da su Parafi bili prvi punk bend u bivšoj državi. Obnovom i zaštitom ovog natpisa dokazujemo da prepoznajemo svoje vrijednosti i pratimo svjetske trendove jer se nedavno i u Londonu zaštitio grafit mural Davida Bowiea, rekao je tom prilikom Velid Đekić.