Odgovor na prozivke

Obersnel otkrio odakle mu dodatnih 11 milijuna za Galeb: ‘Ovaj projekt je podržao i HDZ’

Marinko Glavan

Foto Pixsell, Marko Gracin

Foto Pixsell, Marko Gracin

Financijska konstrukcija bit će zatvorena bez povećanja iznosa kredita od 44 milijuna kuna, od čega je 17 namijenjeno za uređenje »Galeba«, a 27 milijuna za uređenje Šećerane, kaže Vojko Obersnel



RIJEKA – Financijska konstrukcija za uređenje broda »Galeb« bit će zatvorena bez povećanja iznosa kredita od 44 milijuna kuna za koji sam Gradskom vijeću uputio prijedlog. Bez obzira na visinu ponuda za uređenje broda, neće biti dodatnih zaduživanja, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Novi list.


– Razlika između procjene i niže ponude je oko 13 milijuna kuna. Ako evaluacija pokaže da je ponuda zadovoljavajuća, imamo na raspolaganju još 11 milijuna kuna, koliko je niža bila ponuda za radove u »Benčiću« u odnosu na procjenu, kao i deset milijuna kuna koje je država odobrila za ovaj projekt, tako da nema potrebe za dodatnim kreditnim zaduženjem, rekao je gradonačelnik.


Porasle cijene


Obersnel kaže kako se iz redova oporbe manipulira mogućim iznosima kredita, a zanemaruje se činjenica da je od predviđenih 44 milijuna kuna kreditnih sredstava, za uređenje »Galeba« namijenjeno 17 milijuna, a ostatak od 27 milijuna za uređenje Palače šećerane.




– Smiješno je to što neki prozivaju gradsku upravu i mene osobno, zbog razlike u procijenjenoj vrijednosti javne nabave za uređenje »Galeba« i pristiglih ponuda. Procjenu vrijednosti od 41 milijun i 987 tisuća kuna, s PDV-om, nismo radili ni ja, niti itko iz gradske uprave, već ovlaštena tvrtka Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., koja je posao procjene također dobila temeljem javnog natječaja.


Nisam ni ja sretan zbog tolike razlike između procjene i pristiglih ponuda, ali to se redovito događa i na drugim javnim natječajima, često zbog činjenice da su određeni projekti rađeni prije nekoliko godina, a cijene na tržištu su u međuvremenu rasle, kaže Obersnel.


Prema njegovim su riječima netočni navodi gradskog vijećnika Akcije mladih, Tihomira Čordaševa, da je Grad Rijeka izgubio 25 posto odobrenih sredstava iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija, zbog kašnjenja s početkom radova na »Galebu«.


Produljenje roka


– Kontinuirano smo u kontaktu sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje, a kad dođe vrijeme za to, podnijet ćemo zahtjev za produljenje roka, što je uobičajena praksa u mnogim projektima. Projekt je pokrenut i ide k realizaciji, tako da ni europska sredstva neće biti upitna, kaže gradonačelnik, dodajući kako bi europsko sufinanciranje »Galeba« i Šećerane moglo doći u pitanje u slučaju odustajanja od uređenja »Galeba« i zaustavljanja radova na Šećerani.



– U takvoj situaciji nam prijeti da ostanemo bez gotovo sto posto od odobrenih 10 milijuna eura za projekt uređenja ovih dvaju objekata, koji su zajednički prijavljeni kako bi se moglo doći do većeg iznosa sufinanciranja.


U slučaju da ne budu ostvareni ciljevi projekta, definirani natječajem za europska sredstva – turistička valorizacija i novo zapošljavanje, mogli bismo izgubiti cijeli iznos sufinanciranja, što se već događalo u sličnim slučajevima, tvrdi Obersnel koji demantira i tvrdnje da će kašnjenjem radova na »Galebu« biti ugrožen cijeli projekt Europske prijestolnice kulture.


– Marseille je u godini u kojoj je bio Europska prijestolnica kulture svoj ključni infrastrukturni objekt – Muzej pomorstva, otvorio tek u prosincu pa to nije ugrozilo njihov program ni cijeli projekt, tako da ne vidim zašto bi »Galeb« utjecao na cjelokupni EPK 2020, koji ide svojim tijekom, neovisno o njemu, kaže Obersnel.


I HDZ je podržao projekt


– Ne vidim razlog zbog kojeg se dio gradskih vijećnika protivi obnovi »Galeba«, osim ideologije.


HDZ-ov bivši ministar kulture Božo Biškupić proglasio je brod zaštićenim kulturnim dobrom, a bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabriela Žalac odobrila 10 milijuna kuna za ovaj projekt, kao i 10 milijuna eura EU sredstava, što je također moralo odobriti njeno ministarstvo.


Dakle, institucijama Republike Hrvatske i EU-u projekt je dobar i spremni su ga sufinancirati, samo nekima u Gradskom vijeću Rijeke nije, rekao je Obersnel.