Unutarstranački izbori

Obersnel ostaje predsjednik riječkog SDP-a do proljeća

Tihana Tomičić

Riječki SDP pričekat će nova pravila iz novog Statuta – Vojko Obersnel / arhiva NL

Riječki SDP pričekat će nova pravila iz novog Statuta – Vojko Obersnel / arhiva NL

Gradski odbor jednoglasno prihvatio prijedlog da će se prvo pričekati nacionalna konvencija stranke 16. prosinca na kojoj će biti donesen novi Statut SDP-a, a tek onda održati novi izbori



Iako se u nizu lokalnih stranačkih organizacija SDP-a održavaju unutarstranački izbori po novim unutarstranačkim pravilima, pa su tako već raspisani ili će uskoro biti i u Splitu, Zadru, Šibeniku, Opatiji itd., riječki SDP će s novim izborima za predsjednika organizacije i stranačka tijela – pričekati.


U ponedjeljak navečer održan je sastanak Gradskog odbora na kojemu je odlučeno da će se prvo pričekati nacionalna konvencija stranke na kojoj će biti donesen novi Statut SDP-a, a tek onda održati novi izbori, što nam je potvrdio i predsjednik organizacije Vojko Obersnel.



Inače, dugo traje neizvjesnost oko toga hoće li se Obersnel ponovno kandidirati za šefa SDP-a u Rijeci. On je već ranije najavio da se za još jedan mandat gradonačelnika, nakon 2021. godine, neće boriti, pa su mnogi u stranci kalkulirali s tim da vjerojatno neće ni za šefa partije konkurirati ponovo. Spominje se kombinacija da bi, u tom slučaju, njegov zamjenik Marko Filipović bio »dogovorni« kandidat u ime svih struja, a u tom slučaju sigurno se ne bi kandidirali ni Željko Jovanović ni Vojko Braut, čija su se imena dosad u tom kontekstu spominjala. Jovanović je ovih dana za Večernji list izjavio da se on kandidirati neće, jer da nema smisla da stranku vodi jedan čovjek, a gradsku upravu drugi, a ni Braut zasad nije spreman potvrditi takve ambicije. Preciznije, ako će kandidat biti Filipović, tada protukandidatura vjerojatno neće biti. No, sve na kraju još ovisi o Obersnelovoj osobnoj odluci, a i ona je ovom odlukom Gradskog odbora praktički odgođena za barem nekoliko mjeseci.





Nova pravila


– Gradski odbor je prihvatio prijedlog Predsjedništva gradske organizacije da se izborna konvencija održi nakon Izvještajno-tematske konvencije SDP-a Hrvatske planirane za 16. prosinca, na kojoj će biti usvojen i novi Statut SDP-a.


Razlog takvom prijedlogu su izuzetno komplicirana pravila za postupak izbora u gradskim organizacijama, a pogotovo za velike organizacije poput riječke koja broji više od 900 članova i po kojima bi izborna konvencija trajala cijeli dan, a možda i duže. Uostalom, izborne konvencije županijskih organizacija održat će se također nakon konvencije SDP-a Hrvatske, a neke županijske organizacije imaju manje članova nego riječka gradska organizacija – kaže Obersnel.


Dodaje da je prijedlog prihvaćen jednoglasno i nije bilo nikakvih drugih prijedloga za izmjenu pravila koje je donijelo Predsjedništvo SDP-a Hrvatske. Bilo je najprije, naime, spomena o tome da bi riječki SDP mogao tražiti od centrale da donese neke izmjene pravila, no kako su neke organizacije već ranije krenule u izbore po tim pravilima, poput splitske na primjer, u Rijeci je zaključeno da su oni za kratku odgodu, a drugi neka rade po svojim odlukama.


Problem je u tome da su nova izborna pravila vrlo komplicirana pa se sada ne samo predsjednik organizacije bira izravno, po modelu jedan član – jedan glas, nego se isto tako biraju i potpredsjednici i članovi Predsjedništva, a pritom se koristi i model preferencijalnog glasanja.


Različiti postupci


U prijevodu, ako bi se biralo u dva kruga, što je nužno uz niz kandidatura, najprije bi prebrojavanje glasova u prvom krugu trajalo satima, a potom bi i svi članovi organizacije morali biti fizički prisutni na biralištu i u drugom krugu, što bi vjerojatno trajalo doslovno do ponoći.


Da se to ne bi dogodilo, riječki SDP će pričekati nova pravila iz novog Statuta, koji je sada praktički tek još u fazi prednacrta teksta, pa će onda, nadaju se, u jednostavnijoj formi provesti te izbore.


Još preciznije, to znači da će aktualni predsjednik Vojko Obersnel na toj dužnosti ostati još najmanje do iza Nove godine, a možda i do proljeća 2018. godine. Na pitanje je li tako odlučeno jer bi istovremeno, kao gradonačelnik Rijeke, mogao krajem godine imati krizu oko usvajanja gradskog proračuna, Obersnel nam je rekao:


– Nema nikakve veze između odgode izborne konvencije gradske organizacije i usvajanja gradskog proračuna jer se radi o potpuno različitim tijelima i postupcima.