Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Gradonačelnikov kolegij u znaku aktualne društvene problematike

"Oaza" za beskućnike: Grad Rijeka u veljači otvara novo prihvatilište

Foto M. GRACIN
Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2013. u 22:38 2013-01-22T22:38:37+01:00

Osigurano je 300.000 kuna za sufinanciranje nabave opreme i  programa prihvatilišta Udruge »Oaza« koje će imati kapacitet od 12 do 15 osoba a nalazit će se u Ulici žrtava fašizma 12

 RIJEKA  Grad Rijeka osigurao je 300.000 kuna za sufinanciranje nabave opreme i sufinanciranje programa prihvatilišta za beskućnike Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe »Oaza« koje će imati kapacitet od 12 do 15 osoba u Ulici žrtava fašizma 12. Očekuje se da bi novo prihvatilište moglo otvoriti svoja vrata već sredinom veljače.

– Da bi prihvatilište započelo s radom, potrebno je osigurati sredstva za nabavu potrebne opreme. Za nabavu namještaja, kuhinjske opreme, elektroopreme, sitne opreme te posteljine, ručnika... potrebno je osigurati sredstva u iznosu od 286.142 kune. Kako bi se osigurao rad prihvatilišta 24 sata dnevno, svih 7 dana u tjednu, potrebno je zaposliti pet djelatnika, a za osiguravanje njihovih plaća i naknada, godišnje je potreban iznos oko 500.000 kuna. Također je godišnje potrebno osigurati iznos od 181.200 kuna za radni materijal i opremu, za uredske i organizacijske troškove iznos od 87.225 kuna, te za ostale nepredviđene troškove još 60.000 kuna, pojasnila je pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da Grad Rijeka ima znatno veći socijalni stanadard u odnosu na onaj koji propisuje države, ali i u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave. 

Najveći cenzus 

– U protekle četiri godine broj prava i korisnika socijalnog programa je manje-više na istoj razini. Određene promjene dogodile su se tijekom prošle godine zbog usklađivanja naše Odluke o socijalnoj skrbi sa zakonom. Nešto je smanjen broj korisnika. No, u istom razdoblju kontinuirano je rastao broj utrošenih sredstava po korisniku. Detektirali smo one kojima je pomoć najpotrebnija i nastojali smo im povećati prava. Kriteriji su pooštreni ne zbog ušteda jer su sredstva povećana za one kojima je pomoć potrebna. Jer, kada bismo primijenili na dodjelu socijalne pomoći samo zakonske obveze, 95 posto onih koji je koriste bi ostali bez tih prava. Primjerice, naš je cenzus među najvećima u Hrvatskoj, izjavio je Obersnel. 

Što se tiče problematike beskućnika, on je još jednom izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su pojedini mediji (Novi list op.a.) kritizirali gradsku socijalnu politiku kada je ta problematika u pitanju.

Smještaj u Lopači

Novčana pomoć za osobne potrebe korisnika smještenog u Psihijatrijsku bolnicu Lopača iznosi 500 kuna, a namijenjena je i osobnim potrebama korisnika smještenih u Psihijatrijsku bolnicu Lopača. U Psihijatrijsku bolnicu Lopača, na teret Grada Rijeke, može se smjestiti socijalno ugrožena osoba – kronični psihijatrijski bolesnik i psihijatrijsko-gerijatrijski bolesnik, temeljem nalaza i mišljenja psihijatra, ako ispunjava socijalni uvjet ili uvjet prihoda. 

– Čudi me da ti mediji u istoj osobi imaju novinara koji kritizira odnos Grada Rijeke prema beskućnicima, a u isto vrijeme je zaposlen u prihvatilištu. Da je riječ o političarima, bio bi to sukob interesa, ali očito nismo svi isti. Kada lokalna samouprava brine o beskućnicima, moramo poštovati zakonske propise. Za početak, Centar za socijalnu skrb određuje tko je beskućnik. Grad Rijeka pomagao je svim udrugama koje se bave tom problematikom, a pomagat ćemo i dalje. Nitko nema ekskluzivitet da to radi. Tako smo pomagali prihvatilište Ruže sv. Franje, ali naša je obveza osigurati financijska sredstva i drugim institucijama i udrugama. Pokazalo se da treba povećati kapacitete i zbog toga ćemo financirati otvaranje novog prihvatilišta udruge Oaza, kazao je Obersnel. 

Protokol smještaja 

Perhat je izvijestila o poduzetome u četiri godine kada je riječ o socijalnoj zaštiti građana. 

– U socijalnu i zdravstvenu zaštitu građana u svakoj od protekle četiri godine uloženo je više od 50 milijuna kuna i to u razne oblike pomoći kao što su ulaganje u objekte i opremu, socijalni program, program psihosocijalne zaštite, program zaštite zdravlja, državne i međunarodne projekte i djelatnost ustanova. Grad Rijeka po preporuci Centra za socijalnu skrb poduzima i dodatne mjere koje omogućuju rješavanje stambenog pitanja socijalno ugroženim građanima, navela je Perhat i dodala da je uz uobičajene programe prihvaćen protokol smještaja beskućnika za slučaj iznimnih hladnoća i prihvatilištu za beskućnike, zaključila je Perhat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.